Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Alan Greenspan megfontoltságra int

2001.09.20. 18:33
Rövid távon lesznek jelentős hatásai az amerikai gazdaságra a múlt heti katasztrofális merényleteknek, de a kedvező hosszú távú kilátások nem sérültek - mondta csütörtökön az amerikai szövetségi jegybank elnöke.
Alan Greenspan a szenátus banki bizottságában tartott meghallgatáson azt mondta: a szeptember 11-én elszenvedett sokk után a gazdasági tevékenység jelentős része leállt a múlt héten. Az alapok azonban továbbra is megfelelőek, és "ki fogunk lábalni ebből" - tett hozzá a Federal Reserve elnöke.

A jegybank segített

A Fed a maga részéről már tett lépéseket ennek érdekében: még hétfőn, a múlt keddi tragédia utáni első New York-i tőzsdenyitás elé időzítve fél százalékponttal 3,00 százalékra csökkentette irányadó egynapos kamatát. Ez volt a Fed idei nyolcadik kamatcsökkentése.

A bank előzőleg, január 3-a óta hét menetben összesen 300 bázisponttal 3,50 százalékra csökkentette irányadó napikamatat, válaszul az amerikai gazdaság megtorpanásszerű lassulására.

A New Yorkban elkövetett múlt keddi terrortámadás után sok piaci szereplő várta is a Fed további, soron kívüli agresszív monetáris lépését, annak az ígéretnek a jegyében, miszerint a jegybankok a likviditás bővítésével fogják segíteni a piacok működését a válságos időszakban.

Korai még az ösztönzőcsomag

A Fed elnöke csütörtöki beszédében felhívta a gazdasági ösztönző csomag gondolatával foglalkozó törvényhozók figyelmét arra, hogy a New York-i World Trade Centert és környékét ért támadás teljes gazdasági hatásának felmérése még időbe telik.

- A következő hetekben, ahogy a sokkhatás elenyészik, jobban lehet majd látni, hogy az utórezgések miképp befolyásolják a rövid távú gazdasági kilátásokat - mondta a szenátusi bizottságban Greenspan.

A fogyasztó tévét nézett

A múlt keddi tragédia óta a fogyasztási aktivitás lanyhult, mivel az események mindenkit "odaszögeztek a tévéképernyők elé, és a fogyasztók távolmaradtak a bevásárlóközpontoktól". A legfrissebb adatok szerint például az autóeladások és az áruházláncok forgalma érzékelhetően visszaesett a merénylet után, a légiközlekedési szektor pedig súlyos veszteségeket szenvedett.

A Federal Reserve elnöke szerint a terrortámadás rövid időre jelentős fennakadásokat okozott a fizetési átutalási forgalomban, amelynek napi méreteit ezer milliárd dollárokban mérik.

Rendkívüli pénzinfúzió

Sok adós technikai okokból egy ideig nem tudott eleget tenni kötelezettségének, ami a bevételekre számító másik felet pénzszűkébe sodorta. A likviditási nyomás végső soron a bankoknál koncentrálódott. A bankrendszer likviditási igényeit azonban a Federal Reserve kielégítette, a diszkontablakon keresztüli rekord hitelezéssel, illetve a nyíltpiaci műveletek révén végrehajtott "rendkívüli méretű pénzinfúzióval".

Az Amerikában tevékenykedő külföldi pénzintézetek dollárlikviditásának biztosítására a Fed szintén rekordösszegű devizacsere-megállapodásokat kötött más vezető központi bankokkkal.

A Fed-elnök szerint az amerikai gazdaságnak okozott óriási veszteségek és az azonnali hatások felmérése közepette sem szabad szem elől téveszteni, hogy a hosszú távú kilátásokat a múlt keddi katasztrófa nem befolyásolta jelentősen.