Emőke
-4 °C
9 °C

Greenspant jelöli jegybankelnöknek Bush

2004.05.18. 19:45
Töretlen George W. Bush bizalma jegybankelnökében. Az elnök egy hónappal Greenspan megbízatásának lejárta előtt újrajelölte a tizenhat évi munkával pénzpiaci legendává vált jegybankelnököt.
Újrajelölte Alan Greenspant az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöki posztjára George W. Bush - jelentette a CNN. Greenspant először Ronald Reagen nevezte ki, még 1987-ben. Nevéhez köthető a kemény monetáris politika, mely megalapozta a Clinton elnöksége alatti gazdasági fellendülést.

Töretlen bizalom

"Alan Greenspen fantasztikus munkát végzett a Fed kormányzótanácsának élén, továbbra is nagy bizalmam van benne" - olvasta fel az elnök közleményét Scott McClelan, a Fehér Ház szóvivője. Bush nem sokkal a bejelentés után személyesen is találkozott a pénzügyi szakemberrel.

Greenspan megbízatása a jövő hónapban érne véget - írja a CNN. A jegybankelnök egyelőre még nem nyilatkozott arról, kívánja-e folytatni a munkáját, különböző sajtóértesülések szerint azonban élvezi azt, és szívesen lenne újra elnök.

Pénzpiaci legenda

Tizenhat éve tartó elnöksége alatt Greenspan a világgazdaság legendás alakjává nőtte ki magát. A kilencvenes évek végén érte némi kritika, amiért nem cselekedett proaktívan az internetes piac kipukkadásakor, de az 1987-es tőzsdekrach és a 2001-es recesszió során nyújtott teljesítményét még legfőbb kritikusai is elismerik.