Ágnes
-5 °C
2 °C

Greenspan: jó úton az amerikai gazdaság

2004.07.22. 08:55
A Fed elnöke úgy látja, hogy a növekedés immár saját magát gerjeszti, így mérsékelt szigorítások bevezetése várható, ám Greenspan szerint nem kell az infláció megugrásával számolni.
Minden szempontból kedvezőnek ítéli az USA gazdaságának alakulását Alan Greenspan, a Fed elnöke, akinek helyzetértékelése után az elemzők még négy szerény kamatemelést várnak az év végéig.

Átmeneti zavar

Az Egyesült Államok gazdasága a fenntartható növekedés időszakába lépett, és pillanatnyilag nem fenyeget az infláció erősödése - jelentette ki a szenátus bankbizottságában tartott szokásos félévi meghallgatáson Alan Greenspan, a Federal Reserve elnöke. Greenspan úgy vélekedett, hogy a kiskereskedelmi forgalom júniusi gyengülése átmeneti fejlemény volt, amelyet részben az energiaárak emelkedése miatt bekövetkező, úgyszintén ideiglenesnek minősíthető drágulás okozott, júliusban azonban már javulás tapasztalható, különösen az autóeladások terén.

Az év eleje óta a gazdasági aktivitás erősödött, a növekedés szélesebb alapokra helyeződött, s ez kedvezően hatott a foglalkoztatásra is, hiszen júniusig havonta átlagosan kétszázezerrel nőtt az állásban lévők száma - tette hozzá. A korábbi, 3,75-4,75 százalékos prognózissal szemben a Fed most a bruttó hazai termék (GDP) 4,5-4,75 százalékos bővülését várja év/év alapon a negyedik negyedévre, a munkanélküliségre vonatkozó - szintén a negyedik negyedévre értendő - előrejelzését pedig 5,5-6-ról 5,25-5,5 százalékra módosította, ami 2005 végéig 5-5,25 százalékra változhat.

Kedvező árak

A foglalkoztatás javulása növeli a keresletet, ám Greenspan szerint nem kell az infláció megugrásával számolni, a személyi kiadások indexe - az energia- és élelmiszerárak nélkül számolva - várhatóan 1,75-2 százalékkal lesz magasabb az idei negyedik negyedévben, mint a tavalyiban volt. Miután az árak kedvezően alakulnak, az expanzió pedig önfenntartóvá vált - vagyis már nincs szükség arra, hogy monetáris politikai eszközökkel ösztönözzék a növekedést -, a Fed folytathatja a június végén megkezdett mérsékelt szigorítást, amíg a kamatszint el nem éri a semleges szintet - mondta Greenspan.

Bár nem definiálta, mit ért mérsékelt emeléseken és semleges szinten, az általános piaci várakozás az, hogy a kamatügyekben döntő nyíltpiaci bizottság az idén még hátralévő négy ülésen minden alkalommal 25 bázisponttal növeli a szövetségi alapkamatot, amely így decemberre 2,25 százalék lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!