József, Bánk
-6 °C
0 °C

Lenyúlta a gyémántokat az orosz óriáscég?

2001.11.28. 11:46
Egymilliárd dollárra perli egy amerikai gyémántkutató cég az őt állítólag becsapó orosz óriásvállalatot, a Lukoilt. A dolog azért is pikáns, mert a Lukoilt tavaly megvette a Getty Petroleum nevű társaságot 1300 benzinkútjával együtt, ami az első eset volt a történelemben, hogy orosz befektető amerikai tőzsdei társaságot vásárolt.
Neve ellenére nem szendereg vallásos révületben az Archangel Diamond (Arkangyal Gyémánt) elnevezésű amerikai társaság, ellenben 1 milliárd dolláros kártérítésért indított pert egy denveri bíróságon az orosz olajóriás, a Lukoil ellen.

Sose kereskedj kimondhatatlan nevű vállalatokkal!

A kereset szerint a Lukoil és leányvállalata, az Arhangelszkgeoldobicsa arról állapodott meg a gyémántkutatással foglalkozó Arkangyallal, hogy az segít egy északnyugat-oroszországi drágakőlelőhely feltárásában. Az amerikai társaság a peranyagok szerint összesen 30 millió dollárt fektetett az akcióba. A megállapodás szerint ennek fejében 40 százalékkal részesedett volna a több mint 5 milliárd dollárra becsült értékű gyémántot rejtő terület bevételeiből.

A dolog vége az lett, hogy az Arkangyal egy fityinget sem látott, sőt a Lukoil idén augusztusban eljárást indított egy orosz bíróságon, hogy az semmisítse meg az amerikaiakkal kötött szerződést.

Nem szovjetek, mégis pionírok

A Lukoilnak egész Kelet-Európában - így Magyarországon - Grúziában, Azerbajdzsánban, illetve az Egyesült Államokban vannak érdekeltségei. Az USA-ban a Getty Petroleum Marketing Inc. tulajdonosai. Az olajcéget tavaly 71 millió dollárért vették meg, ami gazdaságtörténeti pillanat volt, hiszen orosz tőkés előtte még sohasem vásárolt amerikai tőzsdei vállalatot.