Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Új kézben a világ gyémántpiaca

2001.05.21. 16:13
Az Oppenheimer család és az Anglo American bányavállalat alkotta konzorcium közel húszmilliárd dollárért megvásárolta a világ legnagyobb gyémántbányászati és -kereskedelmi cégét, a dél-afrikai De Beers részvénytársaságot. A De Beers a tőzsdei kivezetés után tovább terjeszkedik, a bányák után már a világ legnagyobb, Londonból irányított nyersgyémánt-elosztó hálózatát is a cég felügyeli.
A De Beerst, amely a világ gyémántpiacának kétharmadát ellenőrzi, a vásárlás után június elsején, 108 év után vezetik ki a johannesburgi tőzsdéről - közölte a Financial Times. Az Anglo American részvényeinek ára várhatóan emelkedik majd, mivel befejeződnek az Anglo American és a De Beers közötti bonyolult kölcsönös részvényvásárlások, amiket a londoni tőzsde új szabályai szigorúan szankcionálnak. A De Beerst hivatalosan június 8-án veszi át a DB Investments.

Meggyőző ajánlat rövid srófolás után

A DB Investments 45 százaléka az Oppenheimer családé, 45 százalék az Anglo Americané, és további tíz százalék a Debswana nevű konzorciumé, amely a botswanai kormány és a De Beers tulajdona. Az első ajánlat még kétmilliárddal kevesebbről szólt, de a De Beers néhány részvényese annyiért nem volt hajlandó belemenni az üzletbe. A 19,7 milliárdos ajánlat azonban gyakorlatilag mindenkit meggyőzött, a részvényesek 94,1 százaléka az eladásra szavazott. Több elemző ennek ellenére úgy gondolja, hogy a részvényesek a lassú gazdasági növekedés és a piaci viszonyok változása miatt változtattak álláspontjukon.

Az üzletből Dél-Afrika is profitál, mivel a befektetők kifizetésével nagyjából 3,5 milliárd dollár áramlik az ország gazdaságába, bár a legnagyobb tőzsdei cég kivezetésének hosszú távú következményei kedvezőtlenek lehetnek. A külföldi befektetők kifizetése miatt gyengülhet a dél-afrikai fizetőeszköz, a rand.

A cég tovább terjeszkedik

A De Beers az eladás mellett további lépéseket is tett, hogy saját bányái, illetve az Oroszországból és Kanadából exportált készletek mellett már a világ legnagyobb, Londonból irányított nyersgyémántot forgalmazó hálózatát is felügyelhesse. A cég az LVMH Moët Hennessy Louis Vuittonnal is szerződést kötött, hogy saját neve alatt forgalmazzon csiszolt gyémántot.

Sokan attól tartanak, hogy a kivezetés után a De Beers gazdálkodása még az eddiginél is áttekinthetetlenebb lesz. Az Oppenheimer család azonban ennek ellenkezőjét ígéri, amit az is indokol, hogy az áttekinthetetlen üzletek miatt a De Beers amerikai tevékenységét az ottani trösztellenes törvények akadályozzák.