Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Ferihegyen a leggazdagabb orosz

2007.05.21. 13:10
A leggazdagabb oroszként számon tartott Oleg Gyeripaszka arra számít, országa elnyeri a 2014-es téli olimpia rendezési jogát. Ezért délorosz reptereket vásárol és újít fel, utóbbihoz van szüksége a Ferihegyet éppen megvásárló Hochtiefre. Tekintve, hogy a német mamut egy konzorcium vezetőjeként vásárolta meg a magyar repteret, abban most az orosz oligarcha közvetett tulajdonrésze kerekítve öt százalékot tesz ki.

Oroszország leggazdagabb embere, az alumínium- és építőipari nagyvállalkozó Oleg Gyeripaszka tőzsdei vásárlással 9,99 százalékra növelte részesedését a hónap elején szerzett 3 százalékról a legnagyobb német építőipari vállalatban, a Hochtiefben, közölte Gyeripaszka befektetési alapja, a Bazovij Element.

Repteret akarnak

Főleg a Hochtief repülőtér-építő tapasztalataira számítanak az együttműködésben, mivel a Bazovij Element jelentős fejlesztéseket tervez Oroszország déli részén. Az alap nem tervezi Hochtief-részesedése további növelését, tették hozzá. A Bazovij Element a közelmúltban felvásárolta Krasznodar, Anapa, Gelendzsik és Szocsi repülőterét, az utóbbit félkész állapotban tavaly novemberben szerezte meg 200 millió dollárnak megfelelő összegért, arra számítva, hogy Oroszország, azaz Szocsi elnyeri a 2014-es téli olimpia rendezésének jogát. A szocsi repülőtér és a tervezett olimpiai falu kiépítésébe 1,5 milliárd dollárt akarnak fektetni.

Csak Ferihegy fele a németeké
A Hochtief nem egyedül veszi meg a repülőteret, az új tulajdonos egy konzorcium, amelynek a német építőipari óriás a legjelentősebb, 49,66 százalékos tagja. A társak: a montreali Caisse de Dépôt et Placement du Québec (23,167%), a szingapúri GIC Special Investments (23,167%) és a frankfurti a KfW IPEX-Bank (4,0%).

A Hochtief maga - amely nemrég megszerezte a ferihegyi repülőteret - jelenleg egyebek között a seremetyevói repülőtér felújításában, egy új terminál építésében vesz részt, amerikai leányvállalata, a Turner pedig Moszkvában 2009-ig megépíti Európa legmagasabb épületét. A Hochtief becslése szerint az orosz építőipari piac idei értéke 63 milliárd euróra tehető. A Hochtief-befektetés piaci számítások szerint 390 millió euróba került. Áprilisban Gyeripaszka az osztrák Strabag építőipari vállalat 30 százalékát vette meg 1,2 milliárd euróért, az osztrák céggel az út- és alagútépítésben tervez együttműködést. Jelenleg tárgyal a legnagyobb orosz építőipari vállalat, a Transzsztroj felének megvételéről is.

Van mire alapozni

Az Ernst & Young könyvvizsgáló cég becslése szerint Oroszországban 2010-ig 264 milliárd dollárnyi beruházás lesz a közlekedés fejlesztésébe. A Bazovij Element régóta jelen van az oroszországi építőiparban, de igazán két évvel ezelőtt tett szert jelentőségre, amikor megszerezte a Razvityije építőipari vállalat többségét, és ezzel ellenőrzése alá került a moszkvai építőipar és ingatlanpiac harmada. A Bazovij Element építőipari üzletága mára 21 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és évente 1,5 milliárd dollár forgalmat bonyolít. Cementipari érdekeltsége évente 2,5 millió tonna cementet állít elő.

A Bazovij Element többi érdekeltsége közé tartozik a világ legnagyobb alumíniumipari vállalata, az orosz Ruszal és a GAZ járműgyár is.

A Hochtief legnagyobb részvényese a spanyol ACS építőipari csoport 25,1 százalékos pakettel, amit 1,2 milliárd euróért vásárolt August von Finck német milliárdos Custodia holdingjától. Három százalék körüli részesedést tart a Hochtiefben egyebek között még a Citigroup és a Fidelity is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!