Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ferihegyen a leggazdagabb orosz

2007.05.21. 13:10
A leggazdagabb oroszként számon tartott Oleg Gyeripaszka arra számít, országa elnyeri a 2014-es téli olimpia rendezési jogát. Ezért délorosz reptereket vásárol és újít fel, utóbbihoz van szüksége a Ferihegyet éppen megvásárló Hochtiefre. Tekintve, hogy a német mamut egy konzorcium vezetőjeként vásárolta meg a magyar repteret, abban most az orosz oligarcha közvetett tulajdonrésze kerekítve öt százalékot tesz ki.

Oroszország leggazdagabb embere, az alumínium- és építőipari nagyvállalkozó Oleg Gyeripaszka tőzsdei vásárlással 9,99 százalékra növelte részesedését a hónap elején szerzett 3 százalékról a legnagyobb német építőipari vállalatban, a Hochtiefben, közölte Gyeripaszka befektetési alapja, a Bazovij Element.

Repteret akarnak

Főleg a Hochtief repülőtér-építő tapasztalataira számítanak az együttműködésben, mivel a Bazovij Element jelentős fejlesztéseket tervez Oroszország déli részén. Az alap nem tervezi Hochtief-részesedése további növelését, tették hozzá. A Bazovij Element a közelmúltban felvásárolta Krasznodar, Anapa, Gelendzsik és Szocsi repülőterét, az utóbbit félkész állapotban tavaly novemberben szerezte meg 200 millió dollárnak megfelelő összegért, arra számítva, hogy Oroszország, azaz Szocsi elnyeri a 2014-es téli olimpia rendezésének jogát. A szocsi repülőtér és a tervezett olimpiai falu kiépítésébe 1,5 milliárd dollárt akarnak fektetni.

Csak Ferihegy fele a németeké
A Hochtief nem egyedül veszi meg a repülőteret, az új tulajdonos egy konzorcium, amelynek a német építőipari óriás a legjelentősebb, 49,66 százalékos tagja. A társak: a montreali Caisse de Dépôt et Placement du Québec (23,167%), a szingapúri GIC Special Investments (23,167%) és a frankfurti a KfW IPEX-Bank (4,0%).

A Hochtief maga - amely nemrég megszerezte a ferihegyi repülőteret - jelenleg egyebek között a seremetyevói repülőtér felújításában, egy új terminál építésében vesz részt, amerikai leányvállalata, a Turner pedig Moszkvában 2009-ig megépíti Európa legmagasabb épületét. A Hochtief becslése szerint az orosz építőipari piac idei értéke 63 milliárd euróra tehető. A Hochtief-befektetés piaci számítások szerint 390 millió euróba került. Áprilisban Gyeripaszka az osztrák Strabag építőipari vállalat 30 százalékát vette meg 1,2 milliárd euróért, az osztrák céggel az út- és alagútépítésben tervez együttműködést. Jelenleg tárgyal a legnagyobb orosz építőipari vállalat, a Transzsztroj felének megvételéről is.

Van mire alapozni

Az Ernst & Young könyvvizsgáló cég becslése szerint Oroszországban 2010-ig 264 milliárd dollárnyi beruházás lesz a közlekedés fejlesztésébe. A Bazovij Element régóta jelen van az oroszországi építőiparban, de igazán két évvel ezelőtt tett szert jelentőségre, amikor megszerezte a Razvityije építőipari vállalat többségét, és ezzel ellenőrzése alá került a moszkvai építőipar és ingatlanpiac harmada. A Bazovij Element építőipari üzletága mára 21 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és évente 1,5 milliárd dollár forgalmat bonyolít. Cementipari érdekeltsége évente 2,5 millió tonna cementet állít elő.

A Bazovij Element többi érdekeltsége közé tartozik a világ legnagyobb alumíniumipari vállalata, az orosz Ruszal és a GAZ járműgyár is.

A Hochtief legnagyobb részvényese a spanyol ACS építőipari csoport 25,1 százalékos pakettel, amit 1,2 milliárd euróért vásárolt August von Finck német milliárdos Custodia holdingjától. Három százalék körüli részesedést tart a Hochtiefben egyebek között még a Citigroup és a Fidelity is.