Szilárda
0 °C
6 °C

Emberöléssel is gyanúsítják a Jukosz vezetőit

2003.11.04. 12:25
Semmi rendkívüli nem történt a Jukosz vezetőinek letartóztatásával, a gyanúsítottakat súlyos bűnökkel vádolják, egészen az emberölésig - jelentette ki Vlagyimir Putyin a Corriere della Serának adott interjújában.
Vlagyimir Putyin orosz elnök római látogatása alkalmából válaszolt a Corriere della Sera vezető olasz napilap újságírójának kérdéseire.

Semmi rendkívüli

A Jukosz-ügy kapcsán felvetődő európai és amerikai befektetői aggályokra úgy reagált, hogy az utóbbi két évben az USA-ban mintegy húsz vállalati vezetőt állítottak bíróság elé. Elég az Enron esetére gondolni, ahol élő televíziós adásban mutatták a bilincseket is. Ettől azonban senki sem vonta kétségbe a jogállam meglétét - emlékeztetett Putyin.

Szerinte az ilyesmiben náluk sincs semmi rendkívüli, legfeljebb annyi, hogy korábban akinek pénze volt, az nem végezte a bíróságon. Amikor felosztották a hatalmas állami vagyont, a folyamat résztvevői azt hitték, hogy mindig a saját törvényeik szerint élhetnek majd - most azonban világossá kell tenni, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania az ország törvényeit.

Régi terv

Kérdésre válaszolva az orosz államfő elmondta, hogy határozottan a privatizáció visszacsinálása ellen van: bár a folyamatot sok kritika érheti, a visszafordulás magyon negatív hatással lenne a gazdaságra és a társadalomra.

A Jukosz-vezetők börtönbeli helyzetére vonatkozó kérdésre Putyin úgy válaszolt, hogy a gyanúsítottak ellen súlyos vádakat hoznak fel, egészen az emberölésig - hogy konkrétan mire gondolt, azt nem fejtette ki, csak hozzátette: egyelőre érvényben van az ártatlanság vélelme, s minden bizonyítani kell a bíróság előtt.

A kabinetfőnök leváltása - a Jelcin-gárda utolsó embere Hodorkovszkij letartóztatása után távozott - Putyin szerint évek óta tervbe volt véve, a Jukosz-ügynek csak katalizátor szerepe volt.