Valér
4 °C
8 °C

A Sanofi megvenné az Aventis gyógyszergyárat

2004.01.26. 11:00
A második legnagyobb francia gyógyszergyár, a Sanofi-Synthélabo hétfőn, a többheti piaci spekulációt igazolva, ellenséges vételi ajánlatot tett a Franciaországban első német-francia Aventisre. Az Aventis vezetősége nem javasolja a részvényeseknek az ajánlat elfogadását.
A vegyes, készpénzes és részvényes ajánlat értéke 47,8 milliárd euró, azaz 59,63 euró Aventis-részvényenként. Ez 3,6 százalékos felár az Aventis pénteki, 57,55 eurós záróárához képest. Az ajánlatban öt Sanofi-részvényt és 69 euró készpénzt kínálnak minden hat Aventis-részvényért. Az ajánlat 81 százaléka részvény, 19 százaléka készpénz. A Sanofi előterjesztett egy tisztán részvénycserés, alternatív ajánlatot is, amelyben 35 saját részvényt kínál minden 34 Aventis-részvényért. Ez részvényenként 60,43 euróra értékeli az Aventist, és összesen 48,5 milliárd eurót ér.p

Elutasítás

A Sanofinál hétfőn azt mondták, hogy csak akkor alakítják kötelező érvényűvé az ajánlatot, ha az Aventis-részvények több mint felének a tulajdonosai elfogadják. Az Aventis vezetősége és felügyelőbizottsága hétfőn kora délután nyilatkozatban utasította el az ajánlatot, mondván, hogy az alulértékeli az Aventist, és e cégnek más lehetőségei is vannak a stratégiai és pénzügyi érdekeinek érvényesítésére. Nem hivatalos kiszivárogtatás szerint az Aventis vezetése szerint egyedül jobban járnak, mint a Sanofi "nulla felárúnak" minősített ajánlatával, és a következő napokban minden eshetőséget megtárgyalnak, az egyedül maradástól kezdve "fehér lovag" kereséséig, sőt, addig, hogy a Sanofit az ajánlata emelésére késztetik.

Mindkét cég részvényeinek tőzsdei kereskedelmét felfüggesztették hétfőn délután háromig. A Sanofi 57,75 eurós pénteki záróára 3,27 százalékkal elmaradt az év elejitől, de 21,63 százalékkal magasabb volt, mint egy éve. Az Aventis a felvásárlási spekuláció miatt 9,38 százalékkal drágult az év eleje óta, és 22,32 százalékkal drágább, mint egy éve.

Legnagyobb francia

A két cég egyesülésével a legnagyobb francia gyógyszergyártó jönne létre 100 milliárd dollárt meghaladó értékkel, és a világ második-harmadik gyógyszergyártója lenne a brit GlaxoSmithKline vállalattal versenyben, a világelső amerikai Pfizer mögött. A Sanofi vezetői szerint az egyesülésből évi 1,6 milliárd euró megtakarítás származnék évenként - ennek 40 százaléka már az idén, ha, mint tervezik, a második negyedévben zárhatják az ügyletet -, ami különösen jól jönne, mivel mindkét cég amerikai szabadalmai egy részének lejártára számíthat a közeljövőben. Az egyesítés és az átszervezés egyszeri költségét 2 milliárd euróra becsülik. Francis Mer francia pénzügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy a kormány kedvezőnek tartja az Aventis és a Sanofi egyesülését.

A Chinoin érintett

A Sanofi vezető részvénytulajdonosai a L'Oréal kozmetikai cég és a Total olajipari vállalat, közös részesedésük 44 százalék, ezen belül a L'Oréalé 19,5 százalék. Az Aventisben a Kuwait Petroleum Corporationnek van 13,5 százaléka, amelyet még a német Hoechstben szerzett a hetvenes években. A Sanofi évi forgalma 8 milliárd euró, 32 ezer alkalmazottal - Magyarországon a Chinoin gyógyszergyár tartozik a csoporthoz -, az Aventisé közel 17 milliárd euró, 78 ezer alkalmazottal. Az Aventis 1999-ben alakult a francia Rhone-Poulenc gyógyszergyár és a lényegében gyógyszerrészlegére karcsúsított német Hoechst vegyiművek egyesítéséből. 2002-ben tovább áramvonalasították a vállalatot: a német Bayer AG gyógyszer- és vegyipari konszern megvette az Aventis agrokémiai részlegét, a CropScience-t.