Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Egyesül a Glaxo és a Brystol-Myers?

2002.05.31. 12:27
A New York Times értesülései szerint a GlaxoSmithKline Plc és a Bristol-Myers Squibb illetékesei előzetes megbeszélést tartottak a két cég esetleges egyesítéséről. Mindkét cég nyereségessége csökkent, miután fontos termékeik vesztették el szabadalmi védettségüket.
A tárgyaláson még csak arról volt szó, hogy a világ második legnagyobb gyógyszergyártójának, a Glaxónak egyáltalán megérné-e felvásárolni az ötödik legnagyobb Bristolt. Ennél konkrétabb részletekről vagy pontos menetrendről nem esett szó.

Csökkenő eredmény

Egyes termékeik szabadalmi védettségének megszűnése, illetve a konkurecia generikus szereinek megjelenése miatt az utóbbi időben mindkét cég nyereségessége csökkent. A cégek illetékesei nem kommentálták a New York Times értesülését, de John Coombe, a Glaxo pénzügyi igazgatója korábban bejelentette, hogy a cég felvásárlásokat tervez, és a Brystol-Myers is a lehetséges célpontok között van.

A Glaxo piaci értéke körülbelül 134 milliárd, a Bristolé nagyjából 58 milliárd dollár. A Bristol részvényeinek értéke a héten ötéves, a Glaxo-papírok árfolyama kétéves mélyponton volt a héten.

Elvesztett védettség

A Glaxo Augmentin antibiotikuma várhatóan júliusban, Paxil nevű antidepresszánsa pedig 2003-ban veszti el szabadalmi védettségét. A Bristol cukorbetegség kezelésére kifejlesztett, nagy sikerű terméke, a Glucophage januárban vesztette el védettségét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!