Viola
-6 °C
-2 °C

Szigorodnak a gyógykészítmények szabályai az EU-ban

2002.11.22. 14:56
Az Európai Parlament javaslata alapján a jövőben szigorúbban szabályozzák a gyógynövényekből készített gyógyhatású termékek forgalmazását az Európai Unió területén.
Ha valaki az EU területén kamillateát, vagy más, gyógynövény-alapú gyógyhatású készítményt szeretne árulni, akkor az Európai Parlament előírása alapján bonyolult procedúra elé néz. A terméket az EU szakemberei megvizsgálják, ellenőrzik, hogy megfelel-e az egészségügyi standardoknak és csak ezután engedélyezik. A több gyógynövényből készült termék dobozához mellékelni kell egy leírást a használt összetevőkről, és deklarálni kell, hogy azok nem ártalmasak az egészségre.

Az EU-ban a lakosság körében népszerű a természetgyógyászat, sokan választják kiegészítő terápiaként gyógyszeres kezelésül mellé. Így a szakértőknek legkevesebb 300 ilyen, az európai piacon már fellelhető készítményt kell majd tesztelniük, s természetesen a piacra bevezetni szánt új szereket is.

Megszűnő munkahelyek

Az európai törvényhozók szándéka az volt, hogy az előírás jóvoltából csak biztonságos és minőségi gyógynövény-készítmények kerülhessenek majd a boltokba. Az aggódók szerint viszont az új szabályozás drasztikusan csökkenti a megvásárolható gyógynövény-készítmények számát és választékát, a gyártók pedig attól tartanak, hogy az előírás miatt több munkahely megszűnik, s egyes cégek csődbe is mehetnek.

Az Európai Parlament új előírása akkor emelkedik törvényerőre, ha azt az EU-tagállamok egészségügyi miniszterei is jóváhagyják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!