Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Perek sorozata a Merck ellen

2005.08.22. 16:17
Több brit panaszos is beperli az amerikai Merck gyógyszergyártó céget, miután egy amerikai bíróság negyedmilliárd dolláros kártérítést ítélt egy özvegynek, mert férje halálában közrejátszott, hogy a Vioxx nevű fájdalomcsillapítót szedett - tudósít a Reuters.
A várakozások szerint ezrével indulhatnak perek a Merck ellen azt követően, hogy múlt pénteken egy texasi bíróság 254 millió dollár kártérítés megfizetésére ítélte a gyógyszeripari óriást Vioxx nevű fájdalomcsillapítójának káros mellékhatása miatt. Egy brit ügyvédi iroda már be is jelentette, hogy mintegy 150 ügyfele jövőre pert tervez indítani a Merck ellen a társaság székhelyén, New Jerseyben.

Kockázatos csillapítás

Azért az amerikai pereskedést választják a panaszosok, mert a brit hatóságok eddig nem nyújtottak jogi segítséget nekik, ráadásul a szigetország törvényei értelmében amennyiben a felperesek veszítenének, az is előfordulhat, hogy meg kellene téríteniük a Merck költségeit - írja a Reuters a jogi iroda egyik partnerét idézve.

A Vioxxot szeptemberben vonták ki a piacról arra hivatkozva, hogy hosszútávú használata megkétszerezi a szívroham vagy agyi ér-katasztrófa (szélütés, stroke) kockázatát. Pénteken egy texasi bíróság egy Vioxxot szedő férfi özvegyének ítélte meg a több mint negyedmilliárd dolláros kártérítést, mert a fájdalomcsillapító szedése közrejátszott a férfi halálában. A brit ügyvédi iroda szerint az első ügyük 2006-ban juthat bíróság elé: egy lancashire-i, Vioxxot használó nőt kétszer is szélütés ért.

A döntés nyomán pénteken a Merck részvényárfolyama csaknem 8 százalékot zuhant. A nagy európai gyógyszergyártók is megszenvedik a Merck & Co. elleni pénteki ítélet hatását. A GlaxoSmithkline és az AstraZeneca részvényárfolyama egyaránt közel egy százalékos eséssel nyitotta a hétfői kereskedést.