Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Veszélyes pénzérmét gyűjteni

2004.07.02. 11:24
Egymillió darab egycentest gyűjtött össze egy amerikai férfi fogadásból egy párizsi vacsoráért. A 3,6 tonnát nyomó érmét most nem tudja beváltani, megbüntethetik gyűjtőszenvedélyéért, és a vacsorát sem kapta meg. Testvére ugyanis nem emlékszik, hogy fogadtak volna.
Egymillió darab egycentesétől szeretne megszabadulni egy amerikai férfi. Ron England harminc évvel ezelőtt egy párizsi vacsorába fogadott testvérével, hogy össze tud szedni egymillió darab egycentest - írja az AP hírügynökség. Meg is tette, húszezer gurigát, mintegy 3,6 tonnányi érmét őriz garázsában.

Most, hogy elköltözik, szeretne megszabadulni gyűjteményétől. Ez azonban nem várt nehézségekbe ütközött. "Három hete próbálom beváltani a tízezer dollárt érő érméket, nem sok sikerrel" - panaszkodott az AP hírügynökségnek.

Nehéz beváltani

Először egy Santa Moncában élő művésznél próbálkozott, aki bútorokat készít egycentesekből. Később bankoknál szerette volna beváltani pénzét.

Bankja, a Washington Mutual azonban levonna egy bizonyos százalékot a beváltásért, ráadásul nem is venné be az összes gurigát. Ajánlatuk szerint maximum kétszáz gurigát fogadnának be, vagy hetente száz dollárt. Így azonban húsz hónapig tartana a tranzakció. A bank szóvivőjének tájékoztatása szerint tíz centet vonnának le gurigánként. England azonban nem akar fizetni.

MEgszegett fogadás

A férfi ráadásul büntetésre is számíthat, amiért ilyen mennyiségű pénzt vont ki a forgalomból ilyen hosszú időre.

A fogadást 1974-ben kötötte a testvérpár. Eszerint az egymillió darab egycentes egy párizsi vacsorát ért volna. Ron England rokonaitól és barátaitól is kapott érméket, olyan időszak is volt, amikor heti 250 dollárért vásárolt érméket. Öt év alatt teljesítette a fogadást.

A párizsi vacsorát soha nem kapta meg. Testvére ugyanis nem emlékezett arra, hogy fogadást kötöttek volna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!