Bernadett
-2 °C
4 °C

Megduplázná Oroszország a grúz gáz árát

2006.11.02. 16:38
A piaci árak bevezetésére hivatkozva 120 dollárral emelné a földgáz ezer köbméterenkénti 110 dolláros árát a Gazprom Grúziában. A grúzok szerint a döntés nyilvánvalóan politikai, az orosz hatalmi érdekek diktálják.

Több mint kétszeresére emelheti 2007-ben a Grúziának szállított gáz árát a Gazprom, jelentette a BBC. Az orosz állami gázipari monopólium gazdasági okokkal indokolta döntését, de Grúzia politikai okokra gyanakszik.

A Gazprom a januári gázháború után ezer köbméterenként 110 dolláros árat alkudott ki, ezt emelnék jövőre 230 dollárra. A Gazprom vezetői szerint céljuk a volt szovjet országoknak nyújtott szubvenciók eltörlése és az árak a piaci árakhoz való közelítése. Érvelésük abból a szempontból feltétlenül jogos, hogy Európába 230-250 dolláros áron szállítanak ezer köbméter gázt.

A volt szovjet térségben azonban nagyon is kedvezményes tarifákkal szoktak számolni. A Moszkvával barátsában levő Belarusz, Kazahsztán és Azerbajdzsán például száz dollár alatti áron jut ezer köbméter földgázhoz. Ukrajnát, Grúziát és Moldovát, a volt szovjet térség a Nyugat felé kancsingató országai azonban a januári gázháború óta emelt áron juthatnak orosz földgázhoz, és ezen emelne tovább üzleti alapon a Gazprom.

Oroszország és Grúzia viszonya a tbiliszi rózsás forradalom, Sakasvili elnökké választása óta fagyos. Amikor pedig Grúzia négy orosz katonát is kémkedés vádjával állított bíróság elé, Moszkva szankciókkal válaszolt.

Mivel a grúz gazdaság legfőbb felvevőpiaca Oroszország, az egész országot keményen érintette a grúz borokra és az ásványvízre bevezetett orosz bojkott, amit a Kreml cinikusan egészségügyi indokokkal támaszt alá. A kémügy óta Oroszország közlekedési és postai blokádot is bevezetett, valamint a hatóságok a grúz állampolgárságú oroszországi lakosok zaklatásába kezdtek.

Oroszország a legutóbb azzal vádolta Grúziát, hogy fegyveres erővel akarja visszaszerezni az ország függetlenné válásakor kiszakadt, oroszpárti szakadár államocskákat, Dél-Oszétiát és Abháziát.

A grúz kormány részéről Moszkvában tárgyaló külügyminiszter, Gela Bezsuasvili szerint a gázáremelés egyértelműen politikai döntés, és ezt majd bizonyítja, amikor Moszkva nyilvánosságra hozza az Örményországnak, Azerbajdzsánnak és Kazahsztánnak ajánlott gázárakat is.