Magdolna
18 °C
27 °C

Megtörik a Gazprom exportmonopóliumát?

2008.03.18. 20:18
Elképzelhető, hogy az orosz monopóliumellenes hatóság megtöri a Gazprom exportmonopóliumát és a többi orosz gáztermelőt is kiereszti a világpiacra. De lehet, hogy fenntartják a monopóliumot, csak arra kötelezik a Gazpromot, hogy osszon vissza külföldi eladásai bevételeiből a belföldi termelőknek, akiktől belföldi áron (értsd: olcsón) veszi a gázt.

Eltörölhetik a Gazprom szállítási monopóliumát az orosz hatóságok. A Platts amerikai nyersanyagpiaci szakportál szerint az orosz monopóliumellenes hatóság májusra módosításokat tervez a gázkivitel szabályozásában.

A hatályos szabályok szerint Oroszroszágból csak a Gazprom exportálhat gázt, a többi orosz termelő gázát az állami óriásvállalat belföldi árakon, azaz jóval a piaci ár alatt vásárolja fel.

Az új szabályozás szerint minden orosz gáztermelő exportálhatna külföldre - ez akár a piaci árak csökkenését is okozhatja. Ha azonban a Komerszant orosz lap értesülései a helyesek, valójában megmaradna a Gazprom monopóliuma, csak az exportjövedelmeken osztoznának a jövőben a belföldi termelőkkel.

Ha a nevezett szervezett benyújtja módosító indítványát májusban és a parlament elé kerül, akkor az akár már júniusban áldását adhatja a módosításra. Egyelőre nem dőlt el, milyen megoldási javaslatot tesz le az asztalra a monopóliumellenes szolgálat, amely tervezetét az illetékes tárcákkal, valamint a vámszervekkel együtt dolgozza ki.