Aliz
6 °C
14 °C

Óriási gázüzlet Moszkva és Szöul között

2008.09.30. 07:28
Dél-Korea 90 milliárd dollár értékben importál orosz gázt Szibériából a Li Mjung Bak dél-koreai és Dmitrij Medvegyev orosz államfő moszvai találkozója alkalmából tegnap aláírt megállapodás értelmében. Szöul 2015-től kezdve évi 10 milliárd köbméter gázt tervez vásárolni harminc éven keresztül a Vlagyivosztokból kiinduló és Észak-Koreán keresztülhaladó tervezett vezetéken.

Oroszország már az évtized elején ígéretet tett arra, hogy gázt szállít Dél-Koreának, de a Kínán és Észak-Koreán keresztül tervezett vezeték építéséről szóló megállapodás aláírását nem sikerült tető alá hozni.

A halasztás egyebek között azzal függött össze, hogy a Gazprom erőfeszítéseket tett arra, hogy ellenőrzése alá vonja a legnagyobb szibériai gázmezőket, amelyekből az exportot biztosítani kívánta. Ugyancsak nehezítették a megvalósítást az útvonal megválasztásával kapcsolatos problémák, mivel kétségek merültek fel az Észak-Koreán keresztül történő szállítást illetően.

A felek most bíznak abban, hogy Phenjan hozzájárulását fogja adni a területén keresztülhaladó vezeték megépítéséhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?