Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kereskedelmi háború az EU és az USA között?

2003.11.06. 08:34
Az amerikai exportőröknek adott adókedvezmények megtorlásául az EU brüsszeli bizottsága büntetővámok kivetése mellett döntött.
Ez 2004 márciusától kezdetben évi legalább 4 milliárd dollárnyi amerikai exportot érint és egyelőre évi 200 millió dollárt tesz ki, de havonta emelhetik.

További 2,2 milliárd dollárnyi termék esetében szintén szankciókat fontolgat a bizottság, miután Bush elnök az amerikai acélipar védelmében tavaly márciusban a külföldről érkező acéltermékekre - amelyek importja mintegy 2,2 milliárd dollárt tesz ki - 30 százalékig terjedő büntetővámot hagyott jóvá.

Harley és citrusok a listán

Brüsszelben már korábban összeállították azon amerikai termékek listáját, amelyeket szankcionálnának. Ezek sora a Harley Davidson motortól a citrusféléken át a textíliákig terjed.

Az export adókedvezménnyel való amerikai támogatását a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) már három és fél évvel ezelőtt törvénytelennek minősítette és engedélyezte, hogy az EU 100 százalékig terjedő vámot vessen ki mintegy 4 milliárd dollárnyi amerikai árura.

Pascal Lamy, az EU brüsszeli bizottságának kereskedelmi ügyekért felelős tagja a hét elején két napon át igyekezett meggyőzni a washingtoni képviselőházat. Világosan közöltem, hogy ez év végéig megoldást várunk, mert elfogadhatatlan a WTO-határidő semmibevétele, csakúgy, mint a szenátusban javasolt átmeneti időszak - mondta Lamy.