Jusztina
3 °C
16 °C

36 milliárd forintot kaszált egy rémhír terjesztésével

2008.03.20. 16:25
Példátlan hatósági hajsza indult csütörtökön Londonban azoknak a feltehetően csalárd kereskedőknek a felkutatására, akik előző nap árfolyamzuhanásra játszó rövid eladási tranzakció-láncolatok és alaptalan piaci pletykák kombinációjával kis híján összedöntötték a legnagyobb brit jelzálogkölcsönző anyabankját.

Mint megírtuk, az eset az HBOS-t, az Öt Nagy, vagyis öt vezető brit nagybank egyikét - a Halifax jelzáloghitel-intézet tulajdonosát - érintett. A Londoni Értéktőzsdét (LSE) elöntötték azok a pletykák, hogy az HBOS-nek finanszírozási problémái vannak, és az angol jegybankhoz, a Bank of Englandhez - a brit jegybankhoz - fordult azonnali rövid távú likviditásért. A bank részvénye alig egy óra alatt 17 százalékot zuhant, több mint 3 milliárd dollárt lefaragva az HBOS piaci tőkeértékéből.

A bank ma már kezdett magához térni: a délelőtti kereskedés végén papírja 17,75 pennys, 3,98 százalékos nyereséggel 4,64 font volt az LSE-n.

Futótűzként terjedt az álhír

Londoni lapértesülések szerint a bankpapírok szinte mindegyikére kiterjedő tőzsdei eladási pánikot egy email-üzenet indította el. Ennek névtelen feladója alaptalanul azt terjesztette, hogy csütörtökön meg fog jelenni valamelyik londoni lapban egy újságcikk az HBOS problémáiról, és ez betétesi rohamot indíthat el a bank ellen. Ez az email tartalmazta azt a hamisnak bizonyult információt is, hogy az HBOS vésztanácskozást kért a Bank of Englandtől a húsvéti hétvégén.

A The Daily Telegraph értesülése szerint az FSA, a brit pénzügyi felügyelet bűnügyi vizsgálatot kezdett, és különösen egy csalárd kereskedőt igyekszik felkutatni, aki a hatóság gyanúja szerint 100 millió font (csaknem 36 milliárd forint) hasznot zsebelt be az HBOS-részvény megingásán, napon belüli eladásokkal és visszavásárlásokkal. Az FSA közleménye szerint már az elmúlt néhány nap során teljességgel megalapozatlan pletykák keringtek a londoni piacon brit pénzintézetekről egyes esetekben rövid eladásokkal kísérve.

A rövid eladás fedezetlen határidős ügylet; lényege, hogy a valójában birtokon kívül lévő eladó az eladási tranzakció megkötésének pillanatában, illetve a későbbi visszavásárlás időpontjában érvényes, reményei szerint akkor már alacsonyabb árfolyam különbségéből húz hasznot. Ha elszámítja magát, és az árfolyamok emelkednek, veszít az ügyleten.

Kihasználták a pánikot

Ez a tranzakcióféle önmagában nem törvénybe ütköző, az azonban már súlyos gazdasági bűncselekmény, ha a spekuláns rémhírterjesztéssel próbálja a maga javára manipulálni a piacot - ahogy az a brit pénzügyi felügyelet gyanúja szerint ezúttal is történt, kihasználva az amerikai Bear Stearns nagybank múlt heti bukása miatt egyébként is igen ideges piaci hangulatot.

A mai Financial Times értesülése szerint az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) szintén vizsgálni kezdte, hogy a Bear Stearns - az ötödik legnagyobb amerikai bank - összeomlásához nem piacbefolyásoló célú, félrevezető információk terjesztése és bennfentes kereskedés vezetett-e.