Judit
2 °C
7 °C

36 milliárd forintot kaszált egy rémhír terjesztésével

2008.03.20. 16:25
Példátlan hatósági hajsza indult csütörtökön Londonban azoknak a feltehetően csalárd kereskedőknek a felkutatására, akik előző nap árfolyamzuhanásra játszó rövid eladási tranzakció-láncolatok és alaptalan piaci pletykák kombinációjával kis híján összedöntötték a legnagyobb brit jelzálogkölcsönző anyabankját.

Mint megírtuk, az eset az HBOS-t, az Öt Nagy, vagyis öt vezető brit nagybank egyikét - a Halifax jelzáloghitel-intézet tulajdonosát - érintett. A Londoni Értéktőzsdét (LSE) elöntötték azok a pletykák, hogy az HBOS-nek finanszírozási problémái vannak, és az angol jegybankhoz, a Bank of Englandhez - a brit jegybankhoz - fordult azonnali rövid távú likviditásért. A bank részvénye alig egy óra alatt 17 százalékot zuhant, több mint 3 milliárd dollárt lefaragva az HBOS piaci tőkeértékéből.

A bank ma már kezdett magához térni: a délelőtti kereskedés végén papírja 17,75 pennys, 3,98 százalékos nyereséggel 4,64 font volt az LSE-n.

Futótűzként terjedt az álhír

Londoni lapértesülések szerint a bankpapírok szinte mindegyikére kiterjedő tőzsdei eladási pánikot egy email-üzenet indította el. Ennek névtelen feladója alaptalanul azt terjesztette, hogy csütörtökön meg fog jelenni valamelyik londoni lapban egy újságcikk az HBOS problémáiról, és ez betétesi rohamot indíthat el a bank ellen. Ez az email tartalmazta azt a hamisnak bizonyult információt is, hogy az HBOS vésztanácskozást kért a Bank of Englandtől a húsvéti hétvégén.

A The Daily Telegraph értesülése szerint az FSA, a brit pénzügyi felügyelet bűnügyi vizsgálatot kezdett, és különösen egy csalárd kereskedőt igyekszik felkutatni, aki a hatóság gyanúja szerint 100 millió font (csaknem 36 milliárd forint) hasznot zsebelt be az HBOS-részvény megingásán, napon belüli eladásokkal és visszavásárlásokkal. Az FSA közleménye szerint már az elmúlt néhány nap során teljességgel megalapozatlan pletykák keringtek a londoni piacon brit pénzintézetekről egyes esetekben rövid eladásokkal kísérve.

A rövid eladás fedezetlen határidős ügylet; lényege, hogy a valójában birtokon kívül lévő eladó az eladási tranzakció megkötésének pillanatában, illetve a későbbi visszavásárlás időpontjában érvényes, reményei szerint akkor már alacsonyabb árfolyam különbségéből húz hasznot. Ha elszámítja magát, és az árfolyamok emelkednek, veszít az ügyleten.

Kihasználták a pánikot

Ez a tranzakcióféle önmagában nem törvénybe ütköző, az azonban már súlyos gazdasági bűncselekmény, ha a spekuláns rémhírterjesztéssel próbálja a maga javára manipulálni a piacot - ahogy az a brit pénzügyi felügyelet gyanúja szerint ezúttal is történt, kihasználva az amerikai Bear Stearns nagybank múlt heti bukása miatt egyébként is igen ideges piaci hangulatot.

A mai Financial Times értesülése szerint az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) szintén vizsgálni kezdte, hogy a Bear Stearns - az ötödik legnagyobb amerikai bank - összeomlásához nem piacbefolyásoló célú, félrevezető információk terjesztése és bennfentes kereskedés vezetett-e.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?