Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak becsülni tudják a hamisítások okozta kárt

2007.05.09. 07:48
Az OECD szerint 200 milliárd dollár, nemzetközi üzletvédelmi szervezetek szerint 600 milliárd dollár, a párizsi székhelyű nemzetközi kamara pedig ezermilliárd dollárra becsüli a kárt, amit a termékhamisítások okoznak.

A hamisított termékek és a szellemi tulajdonjogok sérelmére elkövetett más jogbitorlás összesített kára jóval alacsonyabb az érintett vállalatok által korábban közöltnél, és az évenkénti 200 milliárd dolláros szintet sem éri el – áll az OECD rövidesen közzéteendő jelentésében.

Mint a Financial Times emlékeztet, nemzetközi üzleti érdekvédelmi szervezetek 600 milliárd dollár fölé teszik az ilyen jellegű veszteségek éves mértékét, a párizsi székhelyű nemzetközi ipari kamara szerint pedig az összeg az ezermilliárd dollárt is elérheti.

A saját becslését az OECD a vámszervek által lefoglalt szállítmányok értékére alapozza, és elismeri, hogy ebben nincs benne minden elképzelhető csalás. A jelentés szerint kalóztermékeket szinte a világ minden országában előállítanak és fogyasztanak, a legnagyobb kibocsátó mindazonáltal Ázsia. A szervezet ezzel együtt is óvja a sértett vállalatokat, hogy teljes politikai tőkéjüket latba vessék a büntetések szigorítása végett, ehelyett a fejlődő államokban érvényes vállalatvezetési normák szigorítását és a munkakörülmények javítását ajánlja.

A károsult cégeket tömörítő nemzetközi szervezetek egyike eleve alaptalannak minősítette az OECD jelentését, mert az nem tartalmazza a belföldön forgalomba hozott jelentős tételeket és az internet révén elkövetett cselekmények miatti veszteségeket.