Szabina
2 °C
15 °C

Csak becsülni tudják a hamisítások okozta kárt

2007.05.09. 07:48
Az OECD szerint 200 milliárd dollár, nemzetközi üzletvédelmi szervezetek szerint 600 milliárd dollár, a párizsi székhelyű nemzetközi kamara pedig ezermilliárd dollárra becsüli a kárt, amit a termékhamisítások okoznak.

A hamisított termékek és a szellemi tulajdonjogok sérelmére elkövetett más jogbitorlás összesített kára jóval alacsonyabb az érintett vállalatok által korábban közöltnél, és az évenkénti 200 milliárd dolláros szintet sem éri el – áll az OECD rövidesen közzéteendő jelentésében.

Mint a Financial Times emlékeztet, nemzetközi üzleti érdekvédelmi szervezetek 600 milliárd dollár fölé teszik az ilyen jellegű veszteségek éves mértékét, a párizsi székhelyű nemzetközi ipari kamara szerint pedig az összeg az ezermilliárd dollárt is elérheti.

A saját becslését az OECD a vámszervek által lefoglalt szállítmányok értékére alapozza, és elismeri, hogy ebben nincs benne minden elképzelhető csalás. A jelentés szerint kalóztermékeket szinte a világ minden országában előállítanak és fogyasztanak, a legnagyobb kibocsátó mindazonáltal Ázsia. A szervezet ezzel együtt is óvja a sértett vállalatokat, hogy teljes politikai tőkéjüket latba vessék a büntetések szigorítása végett, ehelyett a fejlődő államokban érvényes vállalatvezetési normák szigorítását és a munkakörülmények javítását ajánlja.

A károsult cégeket tömörítő nemzetközi szervezetek egyike eleve alaptalannak minősítette az OECD jelentését, mert az nem tartalmazza a belföldön forgalomba hozott jelentős tételeket és az internet révén elkövetett cselekmények miatti veszteségeket.