József, Bánk
-6 °C
0 °C

Kisfiam, nem lehetsz tűzoltó

2001.09.26. 15:17
Először az amerikai zászlók iránt ugrott meg a kereslet a patrióta érzésektől lángoló Amerikai Egyesült Államokban, most pedig a World Trade Center elleni terrotámadás miatt a kiskereskedőknek újabb problémával kell szembenézniük, írja a Business Week.
Bár még több mint egy hónap van Halloweenig, máris elfogytak a raktárakból a tűzoltójelmezek. "Nem volt túl nagy készletünk, de ami volt, a támadás utáni első héten elfogyott" - mondja a Disguise Inc. marketing- és fejlesztési igazgatója, Jeff Coppens. (Pedig a vásárlási láz általában csak október első hetében tör ki.)

Másfél milliárd dollár jelmezekre

A Disguise csupán 75 ezer tűzoltójelmezzel készült a karácsony utáni második legnagyobb amerikai fogyasztói rohamra, melynek során - szakemberek szerint - az amerikaiak évente 5 milliárd dollárt költenek, 1,5 milliárdot egyedül jelmezekre.

De nemcsak a Disguise, hanem a Paper Magic sem tudott regálni - a rendelkezésre álló idő szűkössége miatt - a hirtelen támadt keresletre. A Paper Magic már több mint 70 telefonhívást kapott megrendelőitől, hogy még több tűzoltó- és rendőrjelmezt kérnek. (A jelmezek egyébként 15 dolláros áron kelnek el az üzletekben.) A vállalat 20 ezer jelmezzel készült az idei Halloweenre.

Jól fogy a Bush-álarc

Azoknak a gyerekeknek, akiknek nem jut sem tűzoltó-, sem rendőr-, sem katona-, sem pedig orvosjelmez, be kell érniük álarcokkal. Az álarcgyártással foglalatoskodó César arról számolt be a Businessweek újságírójának, hogy igen jól fogy a George W. Bushról mintázott álarc, a leköszönő New York-i polgármester, Rudy Giuliani álarca azonban az elmúlt két hétben élvezett nyilvánosság ellenére nem igazán megy.

A César nem gyárt bin Ladent

"Amikor hazafias fellángolás van az országban, igen jól mennek a politikai álarcok" - fedi fel a nemes érzületek profán következményét a vállalat vezérigazgatója, Tim Hall.

A vezérigazgató azt is elárulta, kapott ugyan néhány kérést, hogy szállítsanak Oszama bin Laden álarcot is, a vállalat azonban nem szándékozik kielégíteni ezeket az igényeket.