Sára, Márió
2 °C
6 °C

Büntetik a hamisított márkás áruk vásárlóit

2005.07.11. 11:52
Az EU egyes tagországaiban az is büntetendő, ha hamisított márkás termékeket vásárol valaki, mert a hatóságok szerint a vásárlóknak tudniuk kell, hogy hamisítványt vesznek. Magyarországon nincs meg ennek a törvényi háttere, vagyis nem büntetik azt, aki Rolexet vesz a piacon ötszáz forintért.
A hamisított márkás termékek eladása és megvásárlása egyaránt büntetendő cselekmény, de csak akkor van mitől tartani, ha az érintetteket tetten érik, vagy ha postán küldeti el magának a hamisítványt, és még ezen kívül is számos anyagi természetű veszély fenyegeti az ilyen termékek vásárlóit - erre hívták fel a figyelmet osztrák környezetvédők. Eddig ugyan nem igen volt szokás alkalmazni a vonatkozó jogszabályokat, most azonban Olaszországban több példa is volt arra, hogy a repülő árusoknál hamisított márkás árucikkeket vásárló turistákat a lesben álló rendőrök őrizetbe vették, és több ezer euróra megbírságolták.

Tudnia kell

Az utazók ugyan tisztában vannak azzal, hogy a fillérekért vásárolt cikk nem lehet eredeti Rolex, Gucci, Armani, vagy Boss, de a lehetséges jogi következményekkel nincsenek tisztában. Ezek pedig az Európai Unióban változatosak lehetnek, és minden esetben érzékeny anyagi vesztességgel járnak. A csomagok esetében a vámhatóságoknak joga van gyanú esetén, vagy a márkás termékeket gyártó cégek megbízása alapján felbontani, és a bennük talált hamisítványokat visszatartani, vagy megsemmisíteni. Az unión belüli küldemények esetében a címzett ilyenkor értesítést kap arról, hogy 5 napon belül kifogást emelhet az eljárás ellen, vagy megsemmisítik a küldeményt.

A hazájába visszaérkező turista csomagjából nem kobozhatják el a vámosok a holmit, ha azt ajándéknak szánták és értéke nem haladja meg a 175 eurót. Amennyiben azonban a fogyasztó tudta, hogy hamisítványról van szó, a márkatulajdonos kártérítést követelhet. A hamisított márkás termékeknek nem csupán a vásárlása és a behozatala tiltott az EU országaiban, hanem még közigazgatási bírság is kiszabható az ilyen termékkel utazó turistára, legfeljebb négyezer euró erejéig - figyelmeztetnek az osztrák fogyasztóvédők.

Itthon nem büntetnek

Magyarországon nincs meg ennek a törvényi háttere, vagyis a fogyasztót nem büntetik meg, ha hamisított terméket vásárol - közölte az Index kérdésére Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy fogyasztóként tudnom kell-e, hogy az adott termék hamis. Teljesen más és el kell választani egymástól, hogy valaki forgalmaz valamit, vagy csak fogyasztó.

A fogyasztóvédők egyébként nem tudják megmondani egy adott videóról, hogy az például Panasonic, Sony, Thomson, vagy hamisítvány. Ezt csak a termék forgalmazója tudja megmondani. Siklósi Máté elmondta, hogy Magyarországon eddig egy esetben, a Forma-1-es futamokon tudták azt ellenőrizni, hogy hamisítványokat adtak-e el. Akkor a Forma-1-es termékeket gyártók képviselője végigjárta a standokat a fogyasztóvédőkkel, és rámutatott, melyik az ő terméke, melyik nem.