Olivér
5 °C
8 °C

Már a Ferrarit is hamisítják

2008.03.12. 12:50
Sokszor esett már szó a kínai hamisítványokról, az Európában eladott hamis termékek nyolcvan százaléka például Kínából jön, többmilliárd eurós károkat okozva ezzel. Ma már szinte nincs is olyan termék, melyet ne hamisítanának, utánzatok készülnek játékokból, autókból, elektonikus termékekből, mobiltelefonokból és luxusórákból.

Egy hamisított Ferrari a fő kiállítási tárgy azon a rendezvényen, melyet Brüsszelben szerveztek, hogy bemutassa a hamisítások okozta veszélyeket és károkat. A Ferrari P4-et – melyből eredetileg csak hármat készítettek 1967-ben – Thaiföldön szerelték össze egy vidéki faluban. Az autó japán alkatrészekből készült, például Subaru motor van benne. Egy európai megrendelőnek szállították volna, de a rendőrség lecsapott rájuk és lefoglalta az autót.

Jose-Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke támogatásáról biztosította a kiállítást szervező alapítványt. Szerinte nem csak gazdasági gondot okoznak a hamisítványok, de például a gyógyszerek és az élelmiszerek hamisítása komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

Valószínűleg a zene másolásával indult az egész iparág, majd elterjedt és átalakult valami teljesen mássá – idézte Yasmin Le Bon, hamisítványok ellen küzdő aktivistát a BBC Online. Most sokkal nagyobb a probléma, húsz évvel ezelőtt főleg a luxustermékeket érintette a hamisítás, most azonban már mindent utánoznak.

Ráadásul kínában és indiában gyakran gyerekmunkásokat foglalkoztatnak a gyártók, kapcsolatban vannak terroristákkal, bűnözőkkel – írja a Guardian. Le Bon szerint fontos tudni, hogy ha valaki hamisított terméket vesz, akkor valójában a szervezett bűnözést támogatja.

Egyes becslések szerint a hamisítások 600 milliárd dollár kárt okoznak, a világon minden eladott tizedik termék hamisított. A hamisított gyógyszerek piaca például 40 milliárdos, 2010-re további 70 milliárd dolláros lesz. Az Oroszországban eladott alkohol majdnem fele hamisított, évente 43 ezren halnak meg emiatt az országban.

2006-ban (tavalyról még nincsenek adatok) 128 millió hamisított terméket foglaltak le az európai országok vámosai, hetven százalékkal többet, mint egy évvel azelőtt. A legtöbb hamisított termék Kínából érkezik az Egyesült Arab Emirátusokon kereszül, Európába Görögországban lépnek be.

Egyes európai országban nemcsak a hamisított termékek eladása, hanem megvásárlása is büncselekmény, hiszen a fogyasztónak illik tudnia, hogy a piacon megvásárolt 500 forintos Rolex nem eredeti. Olaszországban arra is volt példa, hogy az repülőtéren vettek őrizetbe turistákat, ha hamisított árucikket találtak náluk és többezer euróra büntették őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?