József, Bánk
-6 °C
0 °C

Hamisított termékek árasztják el Európát

2003.08.11. 12:03
Tavaly kilencszáz százalékkal több hamis áru érkezett az európai piacra, mint korábban, közölte a BBC. A farmerek és pólók mellett egyre magasabb a műszaki cikkek aránya a hamisítványok között.
Az Európai Bizottság kimutatása szerint az áltermékek forgalma elérheti a másfélmilliárd eurót, ez csak Nagy-Britanniában tizenkétmilliárdos kárt okoz a cégeknek. Sőt, az eredeti cikkek gyártóinak okozott kár miatt Európában kétszázezer alkalmazottnak kellett felmondani.

Ál-Canon

Szakértők szerint a hamisítók a cd-k és ruhák után átállták a műszaki cikkekre, autóalkatrészekre, tisztítószerekre és gyógyszerekre. A vámosok nemrég húszezer ál-Canon fényképezőgépet foglaltak le - az eredetiek árával számolva a szállítmány értéke több millió euró volt.

"Korábban nem gondoltuk volna, hogy a hamisítók eljutnak erre a szintre. Váratlanul ért minket, de megpróbálunk küzdeni a jelenség ellen" - mondta Anne Morgan szóvivő. A Canon az Európai Bizottsággal és a kétszáz gyártót képviselő Anti-Counterfeiting Group (ACG) nevű szervezettel próbál megoldást találni a problémára.

Szervezett bűnözés

"A hamisítással nem csak az a baj, hogy kárt okoz a vállalatoknak, hanem az is, hogy amikor valaki ilyen árut vesz, azzal bűnözőket támogat" - mondta a BBC-nek nyilatkozó szakértő. "Tudjuk, hogy a hamis termékeket előállítók és forgalmazók kapcsolatban állnak szervezett bűnözői csoportokkal" - tette hozzá.