Piroska
-2 °C
5 °C

Életveszélyesek a hamisítványok

2004.05.25. 11:54
Együtt kell működnie a kormányoknak, a rendőrségnek és a nagyvállalatoknak, hogy visszaszorítsák a hamisítványok egyre nagyobb térnyerését - hangzott el egy brüsszeli konferencián.
Hatékonyabb együttműködést kell kialakítani az állami és a magánszektor között, hogy visszaszorítsák az egyre inkább növekvő illegális piac térhódítását - hangzott el Brüsszelben a Vámkereskedelmi Világszervezet és az Interpol első közös konferenciáján.

A különböző hamisított termékekkel való kereskedés a világkereskedelem kilenc százalékát teszi ki, évente több százmilliárd dolláros kárt okozva - tudósít a BBC Online. A hamis termékek terjesztésében a szervezett bűnözésnek is meghatározó szerepe van.

Veszélyes

Az Interpol szerint egyre több jel mutat arra, hogy a hamisított termékekkel való kereskedésből származó bevétellel a terrorizmust is támogatják. Éppen ezért szükséges a szorosabb együttműködés a kormányok, rendőrség és kereskedelmi cégek között.

Emellett igen fontos a személyes biztonság is - figyelmeztet az Interpol. A hamisított termékek között nagy számban fordulnak elő gyógyszerek és babaételek. Kínában például több tucat gyermek halt meg, amikor hamisított tejjel etették őket. A hamis autóalkatrészek, különösen az autófékek veszélyt okozhatnak tulajdonosuknak.

A konferenciának éppen az a célja, hogy több szektor együttműködésével visszaszorítsák a hamisított termékek továbbterjedését.