Piroska
3 °C
3 °C

Karácsonyi euróhamisítási láz?

2002.11.21. 11:10
Egyre több hamis euró kerülhet forgalomba a karácsonyi vásárlási roham közepette - figyelmeztet a bajor tartományi rendőrség. Az Európai Központi Bank és az Europol adatai szerint eddig jóval kevesebb eurót hamisítottak, mint amennyit a közös pénz bevezetése előtt a nemzeti valutákból.
A karácsonyi vásárlási láz közeledtével nőhet a forgalomba hozott hamis 50 és 100 eurósok száma - figyelmeztetett a bajor tartományi rendőrség szóvivője. Detlef Puchelt szerint a hamisítók kihasználják majd az ünnepi vásárlás forgatagát, és az eddiginél több hamis pénzt próbálnak majd a piacon elpasszolni.

Hiány van minőségi hamisítványból

Az Európai Központi Bank illetékese szerint február óta kis mértékben ugyan, de emelkedett a forgalomba hozott hamis euróbankjegyek száma. Jó hír viszont, hogy igazán minőségi hamisítványok nincsenek - nyilatkozta a központi bank szóvivője, Jean Rodriguez. A hamisítók csupán néhány biztonsági elemet próbálnak utánozni, de sohasem az összeset. Elég nehéz is lenne a bankjegyeken lévő vízjelet, hologramokat, biztonsági szálakat, dombornyomást, és színváltó tintát mind utánozni. Már csak azért is, mert ha azt megközelítő hitelességgel tennék, akkor ez valószínűleg többe kerülne a hamisított bankjegy értékénél.

Az Európai Központi Bank tapasztalatai szerint az euróhamisítványok az első időben szinte kizárólag olyan egyszerű, kezdetleges módszerekkel készültek, mint például a színes nyomtató vagy a fénymásoló használata.

Europol-adatok

Az év első felében az Europol adatai szerint több mint 400 euróhamisítási akciót lepleztek le, és 116 hamisítót, illetve hamispénz-terjesztőt tartóztattak le az EU-ban. Összesen 21.965 hamis euróbankjegyet találtak, s ez a vártnál jóval kevesebb, nem érte el az egy évvel korábbi azonos időszakban talált hamis nemzeti valuták hét százalékát sem.

Az Europolnál külön, 75 fős osztály foglalkozik az euróhamisítási ügyekkel. Ha az EU-ban található bármelyik bankban hamis bankjegyre bukkannak, akkor azonnal értesítik az egységet. A pénzhamisítók az eurózóna országaiban maximum 8 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak, erről még az euró bevezetése előtt állapodtak meg a tagállamok

Zalától Torinóig

Nagy karriert futott be egy német reklámügynökség által, hivatalos engedéllyel nyomtatott 300 és 1000 eurós reklámcédula. A bankókhoz hasonlító nyomtatványok nem létező címletű eurókat "ábrázoltak", s fel is tüntették rajtuk, hogy nem pénzfunkciót látnak el, ennek ellenére többen sikerrel próbáltak meg fizetni velük, ezért a cédulák nyomtatását le is állították. Nemrégiben a Zala megyei Batykon egy magyar fiatalember adott el ismerősének "féláron" ilyen "ezer euróst", majd lopott Ladán menekült az őt üldözők elől, ám a rendőrség őrizetbe vette.

Olaszországban "kicsiben" utaztak: egyeurós érmék üzemszerű hamisítására rendezkedtek be egy Torinó közeli településen. November elején a rendőrség mintegy fél mázsa olasz, német, francia és osztrák 1- és 2-eurós érmét foglalt le a házi pénzverdében. Az 1-eurósokat 30-45 eurócentért adták el a hamisítók, akiknek több mint 300 ezer hamis érmén sikerült túladniuk. A pénzverde raktáraiban további 500 ezer érme előállításához szükséges alapanyagot találtak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!