Szilárda
-4 °C
3 °C

Egy kiló dvd több hasznot hoz, mint egy kiló heroin?

2007.02.02. 16:57
Egy évtizede még drága ékszereket, órákat hamisítottak világszerte, ma már a hétköznapi termékeket, tömegcikkeket hamisítják leginkább. A forgalmazásba a szervezett bűnözés is beszállt. Sok pénz forog a bizniszben: egy kilogramm hamisított DVD eladása már nagyobb hasznot hoz, mint egy kilogramm heroin értékesítése.

Világméretekben emelkedik a hamisított termékek forgalma, ami nagy kihívást jelent a világban tevékenykedő vámszolgálatok számára - jelentette ki Kovács László, az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa. Az adó- és vámügyi biztos a Vám Világszervezet európai régiója vámigazgatási vezetőinek budapesti konferenciájára érkezett Magyarországra.

Nem a luxust hamisítják

Kovács László elmondta: világméretekben évente mintegy 500 milliárd euróra rúg a hamisított termékek termelése és adásvétele, ebből igen nagy arány, mintegy 300 milliárd eurónyi hamisított termék jut az Európai Unió tagországainak piacára. Veszélyes új tendencia figyelhető meg. Nevezetesen az, hogy míg 10-15 évvel ezelőtt a drága ékszereket, órákat, luxuscikkeket hamisították, addig napjainkban hétköznapi termékeket, többek között élelmiszereket, gyógyszereket, autóalkatrészeket dobnak piacra. Az is a veszélyes új folyamatok közé tartozik, hogy egyre nagyobb számban szervezett bűnözői csoportok állnak a hamisított cikkek szállítása mögött.

Kovács László arról is beszámolt, az új jelenségek között említhető az is, hogy a szervezett bűnözés is egyre inkább be akar szállni a tömegcikkek hamisításába. Az unió biztosa elmondta: felméréseik szerint 1 kilogramm hamisított DVD eladása már nagyobb hasznot hoz napjainkban, mint egy kilogramm heroin értékesítése, arról nem is beszélve, hogy a lebukással járó büntetés kockázata a kábítószer esetében többszöröse annak, mint amit a DVD-hamisítás büntetési fokozata jelenthet.

Michel Danet, a Vám Világszervezet főtitkára aláhúzta: a hamisított termékek veszélye odáig terjed, hogy Kínában - egyes becslések szerint - az elmúlt néhány évben 190 ezren haltak meg, mert hamisított tejport fogyasztottak. "A hamisított termékek alattomos gyilkosok, szükség van arra, hogy világméretekben összefogjanak a különböző vámügyi szervek a forgalmazásuk, szállításuk ellen" - emelte ki a főtitkár.

EU vs. USA

Kovács László egy érdekes vitára is felhívta a figyelmet, amely anapjainkban bontakozik ki az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Ismertette: az USA képviselőházában felvetődött egy törvény kezdeményezése, amely szerint az unió kikötőiből az USA-ba érkező, hajón szállított minden konténert tételesen, egyenként ellenőrizni kellene az unió vámszerveinek.

Az EU vámügyi biztosa szerint ez a mostani vámellenőrzések költségét ez a többszörösére növelné. Ismertette: eddig az EU-ból az USA-ba induló, hajókra felrakott konténerek esetében olyan nagy kikötőkben, mint Amszterdam, Rotterdam, Hamburg, szúrópróbaszerűen úgynevezett kockázatelemzésen alapuló vámellenőrzést folytattak le. Ez is igen jelentős feladat volt, mert éves szinten 2,5 millió konténert szállítanak az óceánon keresztül az EU-ból az USA-ba - emelte ki Kovács László.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!