Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A munkások megszállták a Moulinex egyik gyárát

2001.11.13. 11:52
A szeptemberben csődbe ment, majd az utolsó pillanatban német riválisa kezébe került franciai Moulinex egyik normandiai gyárában a dühödt munkások hadba léptek.
Nem robbanó turmixgép, hanem kénsav és acetilén

Az egyik stratégiai szempontból kevéssé jelentős épületet a gyárbezárás ellen tiltakozó munkások felgyújtották, és az összecsapásra készülve kénsavat, acetilént és benzint helyeztek el a stratégiai pontjain.

"Készek vagyunk felrobbantani egy tonna acetilént, melyet a gépeken helyeztünk el" - nyilatkozta a BBC-nek az egyik anarchista hagyományokon nevelkedett munkás-harcos.

Tizenkét ezer eurót követelnek munkásonként

A szakszervezetek a kormánytól az elbocsátott munkásoknak fejenként 12200 eurós kompenzációt követelnek a fölött, amit a gyártól kapnak.

Lionel Jospin miniszterelnök korábban azt ígérte, a munkások helyzete prioritást élvez majd az átvételi tárgyalásokon.

A szakszervezetek szerint a legrosszabb forgatókönyv valósult meg

A franciai csődbíróság október 22-én engedélyezte, hogy a német SEB átvegye a Moulinex hagyatékát.

A francia szakszervezetek kezdettől fogva tiltakoztak az üzlet ellen, mivel a német tulajdonos csak a turmixgépeket, kávéfőzőket és elektromos késeket gyártó részlegeket kívánja megtartani, és ez a forgatókönyv jár a legtöbb elbocsátással.

Az új tulajdonos a Moulinex 21 500 fős alkalmazotti seregéből csupán 8000 főt kívánnak megtartani, a 11 000 franciaországi állásból csak 3650 marad meg.