Piroska
-2 °C
5 °C

A japán autók a legmegbízhatóbbak

2004.05.28. 16:00
A német autóklub, az ADAC elkészítette a gépkocsik legfrissebb megbízhatósági listáját. A félmillió meghibásodást vizsgáló felmérésből kiderül, még mindig a japán autók vannak a legjobban összerakva.
Az ADAC a listát az ezer autóra jutó meghibásodások alapján állította össze. Ezek alapján legkevesebb gond a Mazdákkal volt tavaly, ezer autóból mindössze 7,7 darabbal akadt valami probléma, ezzel a japán márka a tavalyi 3. helyről az elsőre javított. Toyotából és Subaruból egyaránt átlagosan 8,1 romlott el. A lista első hét helyén egyébként csak japán autók állnak (Daihatsu, Honda, Suzuki, Mitsubishi), az első európai márka az egy évvel korábbi hetedikről a nyolcadikra rontó Audi lett.

A következő hét pozíciót a - 12. helyezett Nissant leszámítva - német autók foglalják el (sorrendben: BMW, VW, Mercedes, Smart, Porsche, Ford, Opel), majd a Seat jön. A német hátterű spanyol márkát a franciák és a dél-koreaiak, illetve a szintén VW-érdekeltség Skoda, majd az olaszok követik. A lista legutolsó helyén a Saab áll, a svéd sereghajtót alig előzik meg a Chryslerek, a Land Roverek és a Roverek. Egy év alatt a legnagyobb zuhanást a Porsche mutatta fel: a sportkocsikat és immár hobbiterepjárókat is gyártó cég autói az 5-ről a 14. helyre estek vissza.

A felmérés szerint az a sokak - főként a gyártók - által hangoztatott állítás is megerősítést nyer, hogy az új autó a legjobb autó. A megbízhatósági lista felső harmadában tanyázó márkák esetében az egyéves kocsik ezer darabjára 1-2 meghibásodás jut, az 1998-ban gyártott modelleknél ennél körülbelül 10-szer gyakoribb, hogy elromlik a járgány. Az újkorukban viszonylag megbízható Skodák 5-6 éves korukra körülbel olyan rakoncátlanokká válnak, mint az azonos korú dél-koreai vagy francia autók. A legjobb japán márkáknak néhány év nyúzás kell ahhoz, hogy megbízhatóságuk a legfrissebb, alig használt olasz kocsik, Land Roverek és Saabok szintjére süllyedjen. Ez utóbbiak szerelmeseinek viszont ott lapul a zsebükben az aduász: egy Alfa vagy Lancia fílingje, egy Rover eleganciája megéri a valamivel több kellemetlenséget.