Huba
17 °C
33 °C

Készülõben az energiapiaci szuperhatalom

2008.09.11. 14:53
Oroszország, a világ második legnagyobb kõolaj exportáló országa szorosabb együttmûködést kíván létesíteni a világ olajkitermelésének 40 százalékát adó OPEC-cel (a kõolajexportáló országok szervezetével) olyan kérdésekben mint az árfolyamok volatilitása, energetikai technológiák, valamint olaj és gáz projektek. Közben a Gazprom bejelentett egy nagyobb gázáremelést.

Igor Szecsin orosz miniszterelnök helyettes tegnap azt mondta az OPEC ülés miatt Bécsbe érkezõ olalminisztereknek, hogy prioritásaik között szerepel egy széleskörû együttmûködés létrehozása a kartellel. Oroszország mint külsõ megfigyelõ már 10 éve vendége az OPEC üléseknek - írja laptársunk, a Portfolio.hu.

Az OPEC titkára jövõ hónapban látogat majd el Moszkvába, ahol a részletekrõl fognak tárgyalni, de a kartell nyitott a megegyezésre, mondta el riportereknek El-Badri. Az orosz fél szerint a globális energiapiaci biztonság elképzelhetetlen az orosz és OPEC szövetség nélkül.

Az orosz történet eközben másik szálon is folyik. Az Európába szállított orosz földgáz átlagos ára október 1-tõl 500 dollár lesz 1000 köbméterenként a ma tapasztalható 410 dollár körüli ár után - jelentette ki ma Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgatótanácsának helyettes elnöke újságírók elõtt az MTI tudósítása szerint.

Az RBK Daily címû üzleti napilap ehhez szakértõket idézve hozzátette: az ár év végére el fogja érni az 550 dollárt 1000 köbméterenként. A lap azonban arra is rámutatott: a rekordár nem menti meg a Gazprom részvényeit attól, hogy az egész piaccal együtt zuhanjon az árfolyamuk.

Eredetileg a Gazprom 2008-ra 310 dollárra prognosztizálta ezer köbméter földgáz árát, s Alekszej Miller vezérigazgató még márciusban is csak óvatosan szólt arról, hogy az Európába szállított gáz ára idén elérheti a 400 dollárt. Júniusban azonban már azt konstatálta, hogy az átlagár elérte a 410 dollárt ezer köbméterenként.

11 ezer milliárd forintos üzlet

Az új, 500 dolláros rekordár bejelentésekor Medvegyev vonakodott jóslásokba bocsátkozni a jövõre várható exportbevételrõl, s arra hivatkozott, hogy a kõolajár területén különféle tendenciák érvényesülnek. Korábban a Gazprom exportból származó idei bevételét 65 milliárd dollárra (mai árfolyamon számolva 11 ezer milliárd forintra) becsülték.

A drágaság azonban nem befolyásolja a keresletet. Mint Alekszej Miller korábban már rámutatott, az európai fogyasztók számára a szállítások stabil volta fontosabb, mint az ár. A szükséglet pedig egyre nõ: a Gazprom tavaly 151 milliárd köbmétert szállított az EU tagállamokba, s idén ez a mennyiség 157 milliárd köbméter lesz.

Az RBK Daily szakértõket idézve azt írta, hogy a gáz árának emelkedése az olajárral függ össze, ugyanis annak függvényében alakul, csak 6-9 hónapos eltolódással, ezért Európát nem éri váratlanul az emelés. A szakértõk úgy vélték, a gázár év végére eléri az 550 dollárt ezer köbméterenként annak nyomán, hogy a kõolaj ára júliusban érte el a csúcsot. Jövõre a szakemberek szerint átlagosan 527 dollárba kerül majd ezer köbméter földgáz, 2010-ben pedig átlagosan 575 dollárba.