Olivér
5 °C
8 °C

Készülõben az energiapiaci szuperhatalom

2008.09.11. 14:53
Oroszország, a világ második legnagyobb kõolaj exportáló országa szorosabb együttmûködést kíván létesíteni a világ olajkitermelésének 40 százalékát adó OPEC-cel (a kõolajexportáló országok szervezetével) olyan kérdésekben mint az árfolyamok volatilitása, energetikai technológiák, valamint olaj és gáz projektek. Közben a Gazprom bejelentett egy nagyobb gázáremelést.

Igor Szecsin orosz miniszterelnök helyettes tegnap azt mondta az OPEC ülés miatt Bécsbe érkezõ olalminisztereknek, hogy prioritásaik között szerepel egy széleskörû együttmûködés létrehozása a kartellel. Oroszország mint külsõ megfigyelõ már 10 éve vendége az OPEC üléseknek - írja laptársunk, a Portfolio.hu.

Az OPEC titkára jövõ hónapban látogat majd el Moszkvába, ahol a részletekrõl fognak tárgyalni, de a kartell nyitott a megegyezésre, mondta el riportereknek El-Badri. Az orosz fél szerint a globális energiapiaci biztonság elképzelhetetlen az orosz és OPEC szövetség nélkül.

Az orosz történet eközben másik szálon is folyik. Az Európába szállított orosz földgáz átlagos ára október 1-tõl 500 dollár lesz 1000 köbméterenként a ma tapasztalható 410 dollár körüli ár után - jelentette ki ma Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgatótanácsának helyettes elnöke újságírók elõtt az MTI tudósítása szerint.

Az RBK Daily címû üzleti napilap ehhez szakértõket idézve hozzátette: az ár év végére el fogja érni az 550 dollárt 1000 köbméterenként. A lap azonban arra is rámutatott: a rekordár nem menti meg a Gazprom részvényeit attól, hogy az egész piaccal együtt zuhanjon az árfolyamuk.

Eredetileg a Gazprom 2008-ra 310 dollárra prognosztizálta ezer köbméter földgáz árát, s Alekszej Miller vezérigazgató még márciusban is csak óvatosan szólt arról, hogy az Európába szállított gáz ára idén elérheti a 400 dollárt. Júniusban azonban már azt konstatálta, hogy az átlagár elérte a 410 dollárt ezer köbméterenként.

11 ezer milliárd forintos üzlet

Az új, 500 dolláros rekordár bejelentésekor Medvegyev vonakodott jóslásokba bocsátkozni a jövõre várható exportbevételrõl, s arra hivatkozott, hogy a kõolajár területén különféle tendenciák érvényesülnek. Korábban a Gazprom exportból származó idei bevételét 65 milliárd dollárra (mai árfolyamon számolva 11 ezer milliárd forintra) becsülték.

A drágaság azonban nem befolyásolja a keresletet. Mint Alekszej Miller korábban már rámutatott, az európai fogyasztók számára a szállítások stabil volta fontosabb, mint az ár. A szükséglet pedig egyre nõ: a Gazprom tavaly 151 milliárd köbmétert szállított az EU tagállamokba, s idén ez a mennyiség 157 milliárd köbméter lesz.

Az RBK Daily szakértõket idézve azt írta, hogy a gáz árának emelkedése az olajárral függ össze, ugyanis annak függvényében alakul, csak 6-9 hónapos eltolódással, ezért Európát nem éri váratlanul az emelés. A szakértõk úgy vélték, a gázár év végére eléri az 550 dollárt ezer köbméterenként annak nyomán, hogy a kõolaj ára júliusban érte el a csúcsot. Jövõre a szakemberek szerint átlagosan 527 dollárba kerül majd ezer köbméter földgáz, 2010-ben pedig átlagosan 575 dollárba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?