Jusztina
3 °C
16 °C

Tizenöt dollárért a Paradicsomba

2002.12.04. 15:15
Egy kaliforniai cég tizenöt dollárért (plusz 4,95 postaköltség) jegyeket árul a mennyországba. A vállalkozás ugyanakkor nem foglalkozik a mennyország szó pontos értelmezésével, illetve nem vállal garanciát rá, hogy a kifejezéssel jelölt dolog létezik.
A Ticket to Heaven Inc. szerint a jegy arra jó, hogy segítségével a tulajdonosok szilárd hitüket bizonyíthassák, miközben az folyamatosan emlékezteti őket arra, hogy a paradicsomba kerüléshez kötelesek vallásuk előírásai alapján élni. A cég meggyőződése, hogy a jegy felekezettől függetlenül a legszebb ajándék rokonainknak, barátainknak és üzletfeleinknek, és elterjedésével a világ megváltozhat.

Legújabb aranyozott tartós technika

A jegyen, amely a cég honlapjának tanúsága szerint a "legújabb digitális technikával készült", a Ticket to Heaven felirat alatt szerepel a megrendelő neve, és egy "nemzetközi regisztrációs szám". A vásárló kap egy eredetiséget igazoló okmányt is, ami a "gyönyörű, a mennyországba vezető lépcsőt ábrázoló kép és a csodálatos aranyozott keret révén a nappali vagy az iroda díszévé válhat". Hogy a cég ügyfeleinek sehol se kelljen nélkülözniük a boldog öröklétet ígérő okiratot, a csomag harmadik eleme egy "különösen tartós" műanyag kártya, ami zsebben is elfér.

Nem tiltja a törvény

A honlap gyakran ismételt kérdések rovatában a nyilván sokakban felmerülő "milyen jogon árultok jegyet a mennyországba" kérdés is feltűnik - a cég válasza lenyűgözően egyszerű: az üzlet nem sért semmilyen törvényt, és a törvényes üzlethez minden állampolgárnak joga van. Ugyanitt azt is megtudjuk, hogy a Ticket to Heaven Inc. profitorientált vállalkozás, de a tulajdonosok azt remélik, hogy megfelelő forgalom esetén létre tudnak hozni egy alapítványt, amely a "kuratórium által kijelölt célokra fordíthatja a befolyó összegeket".

Nem biztos, hogy létezik, amiről nem tudjuk, hogy mi

A cég jogi nyilatkozatában közli, hogy a jegy pusztán a hit és elkötelezettség bizonyítéka, nem értelmezhető szolgáltatások teljesítésére, termékek eladására, vagy bármiféle szállításra, utaztatásra vonatkozó szerződésként. A cég továbbá nem foglalkozik a mennyország szó pontos értelmezésével, illetve nem vállal garanciát rá, hogy a kifejezéssel jelölt dolog létezik.

Az üzlet beindult

A vevők neve, regisztrációs száma, lakhelye (csak az ország és a város) felkerül a honlapra: túlnyomó többségük amerikai, de négy brazil, két ausztrál, egy mexikói, egy portugál és egy német is szerepel a listán. Az üzlet úgy tűnik, nem megy rosszul, a cikk megírásának kezdetekor 178 vevőt találtunk, befejezésekor már 183-at.