Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Tizenöt dollárért a Paradicsomba

2002.12.04. 15:15
Egy kaliforniai cég tizenöt dollárért (plusz 4,95 postaköltség) jegyeket árul a mennyországba. A vállalkozás ugyanakkor nem foglalkozik a mennyország szó pontos értelmezésével, illetve nem vállal garanciát rá, hogy a kifejezéssel jelölt dolog létezik.
A Ticket to Heaven Inc. szerint a jegy arra jó, hogy segítségével a tulajdonosok szilárd hitüket bizonyíthassák, miközben az folyamatosan emlékezteti őket arra, hogy a paradicsomba kerüléshez kötelesek vallásuk előírásai alapján élni. A cég meggyőződése, hogy a jegy felekezettől függetlenül a legszebb ajándék rokonainknak, barátainknak és üzletfeleinknek, és elterjedésével a világ megváltozhat.

Legújabb aranyozott tartós technika

A jegyen, amely a cég honlapjának tanúsága szerint a "legújabb digitális technikával készült", a Ticket to Heaven felirat alatt szerepel a megrendelő neve, és egy "nemzetközi regisztrációs szám". A vásárló kap egy eredetiséget igazoló okmányt is, ami a "gyönyörű, a mennyországba vezető lépcsőt ábrázoló kép és a csodálatos aranyozott keret révén a nappali vagy az iroda díszévé válhat". Hogy a cég ügyfeleinek sehol se kelljen nélkülözniük a boldog öröklétet ígérő okiratot, a csomag harmadik eleme egy "különösen tartós" műanyag kártya, ami zsebben is elfér.

Nem tiltja a törvény

A honlap gyakran ismételt kérdések rovatában a nyilván sokakban felmerülő "milyen jogon árultok jegyet a mennyországba" kérdés is feltűnik - a cég válasza lenyűgözően egyszerű: az üzlet nem sért semmilyen törvényt, és a törvényes üzlethez minden állampolgárnak joga van. Ugyanitt azt is megtudjuk, hogy a Ticket to Heaven Inc. profitorientált vállalkozás, de a tulajdonosok azt remélik, hogy megfelelő forgalom esetén létre tudnak hozni egy alapítványt, amely a "kuratórium által kijelölt célokra fordíthatja a befolyó összegeket".

Nem biztos, hogy létezik, amiről nem tudjuk, hogy mi

A cég jogi nyilatkozatában közli, hogy a jegy pusztán a hit és elkötelezettség bizonyítéka, nem értelmezhető szolgáltatások teljesítésére, termékek eladására, vagy bármiféle szállításra, utaztatásra vonatkozó szerződésként. A cég továbbá nem foglalkozik a mennyország szó pontos értelmezésével, illetve nem vállal garanciát rá, hogy a kifejezéssel jelölt dolog létezik.

Az üzlet beindult

A vevők neve, regisztrációs száma, lakhelye (csak az ország és a város) felkerül a honlapra: túlnyomó többségük amerikai, de négy brazil, két ausztrál, egy mexikói, egy portugál és egy német is szerepel a listán. Az üzlet úgy tűnik, nem megy rosszul, a cikk megírásának kezdetekor 178 vevőt találtunk, befejezésekor már 183-at.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?