Friderika
9 °C
18 °C

Ötgyermekes családanya ötmilliárd dolláros Heineken-örökséggel

2003.02.26. 13:10
Charlene de Carvalho Heineken 4,8 milliárd dolláros vagyont örökölt, amikor elhunyt Freddie Heineken. A 48 éves hölgy, aki azóta sem foglalkozik üzleti ügyekkel, egy csapásra Hollandia leggazdagabb asszonya lett - vagyonosabb még a királynőnél is.
Freddie Heineken nagyvilági életet élt, jachtján még a holland királyi pár is gyakori vendég volt. Charlene de Carvalho Heineken férjével és öt gyermekével ennek ellenére visszavonultan él Londonban. Az asszony az igazgatótanács, férje a felügyelőbizottság tagja. Charlene de Carvalho Heineken ennek ellenére sosem foglalkozott az üzlettel - Barbara Smit, apja életrajzírója szerint eltökélte, hogy családjának szenteli az életét. Pozícióit valószínűleg amint lehet, átadja legidősebb fiának.

Férje színész, síelő, üzletember

Férje, Michel de Carvalho Michel Ray művésznévvel színészként kezdte, még az Arábiai Lawrence-ben is szerepet kapott. Filmes pályafutását megszakítva a Harvardra ment tanulni, később ezt a lépést élete legrosszabb döntésének nevezte. A rettegett hírű brit sícsapat tagjaként részt vett az 1968-as, '72-es, '76-os téli olimpián. Ezután üzleti karriert kezdett, 1998-ban ő lett a Nikko Securities igazgatótanácsának első nem japán tagja. Azt azonban nem tudni, a Heinekenben mekkora de Carvalho befolyása.

Családban marad

A Heineken család kezében van a márkát felerészben birtokló holding többségi részvénycsomagja. Mrs de Carvalho apja halála után szokatlan módon megjelent a cég éves közgyűlésén, és közölte, hogy a cég a család kezében marad. Elemzők szerint azonban emiatt a világ harmadik legnagyobb sörgyára nem tud a megfelelő mértékben terjeszkedni. A holding nyeresége 2002-ben 11 százalékkal 796 millió euróra nőtt.

Rolls Royce-szal kölcsönért

A sörfőzdét Mrs de Carvalho dédapja alapította, a vállalkozást apja szerezte vissza a családnak 1954-ben. A kis cégből Freddie Heineken csinált komoly vállalatot: az ehhez szükséges pénzt úgy szerezte meg, hogy 23 évesen kikölcsönzött egy Rolls Royce-t, és azzal elment a bankba hitelt felvenni. A pénzintézet illetékese az autót látva azonnal négyszázezer guldenes hitelt ítélt meg.