Előd
10 °C
16 °C

Hewlett: szavazatokat vásároltak!

2002.03.29. 10:39
Walter Hewlett, a világhírű Hewlett-Packard egyik alapítójának fia, az igazgatótanács tagja pert indított: a HP-Compaq egyesülés nagy ellenzője azt állítja, cégének menedzsmentje szavazatokat vásárolt és félrevezetett egy tanácsadót annak érdekében, hogy a részvényesek többsége a fúzióra voksoljon.

Mégsem egyesülnek?

A vádak nagy meglepetést keltettek és ismét kétségessé tették a világ legnagyobb számítástechnikai cégegyesülésének sorsát. Ismeretes, hogy a HP tulajdonosai között a vélemények markánsan megoszlanak a lépésről, ezért a 900 ezer részvényes nemrég megejtett szavazásának kimenetele annak ellenére nem ismert, hogy a cég vezérigazgatónője, Carly Fiorina az "igen" győzelmét jelentette be. Amerikai források szerint az "igen" és a "nem" között egy százalékosnál kisebb a különbség, így könnyen lehet, hogy az elnökválasztás után tapasztalthoz hasonló maratoni szavazatszámlálásra kerül sor.

Célpont: a Deutsche Bank

Keresetében Hewlett azt állítja, hogy a HP menedzsmentje a cégvagyon felhasználásával "megkörnyékezte és kényszerítette " az egyik részvényest, nevezetesen a Deutsche Bankot, hogy az változtassa meg álláspontját és támogassa a felvásárlást. Az akció a voksolás reggelén ért célt végül - áll a keresetben. "A cégvagyon törvénytelen felhasználása a fúziót támogató szavazatok kikényszerítésére több mint elegendő voksot biztosított a szavazás végeredményének megváltoztatásához" - fogalmaz Hewlett a dokumentumban az AP hírügynökség tudomása szerint.

Hitelfelvétel az utolsó napokban

Hewlett - sajtó egy részével együtt - úgy tudja, hogy egy százaléknál is kisebb volt az "igen" előnye, amely nagyjából megegyezik a Deutsche Bank 17 millió részvényének arányával. A német pénzintézet nem kommentálta az ügyet, a HP alaptalannak nevezte a vádakat. A cég egyébként néhány nappal a szavazás előtt állapodott meg a Deutsche Bankkal és néhány más pénzintézettel egy 4 milliárd dolláros hitelfelvételről.