Árpád
-2 °C
3 °C

Hewlett: szavazatokat vásároltak!

2002.03.29. 10:39
Walter Hewlett, a világhírű Hewlett-Packard egyik alapítójának fia, az igazgatótanács tagja pert indított: a HP-Compaq egyesülés nagy ellenzője azt állítja, cégének menedzsmentje szavazatokat vásárolt és félrevezetett egy tanácsadót annak érdekében, hogy a részvényesek többsége a fúzióra voksoljon.

Mégsem egyesülnek?

A vádak nagy meglepetést keltettek és ismét kétségessé tették a világ legnagyobb számítástechnikai cégegyesülésének sorsát. Ismeretes, hogy a HP tulajdonosai között a vélemények markánsan megoszlanak a lépésről, ezért a 900 ezer részvényes nemrég megejtett szavazásának kimenetele annak ellenére nem ismert, hogy a cég vezérigazgatónője, Carly Fiorina az "igen" győzelmét jelentette be. Amerikai források szerint az "igen" és a "nem" között egy százalékosnál kisebb a különbség, így könnyen lehet, hogy az elnökválasztás után tapasztalthoz hasonló maratoni szavazatszámlálásra kerül sor.

Célpont: a Deutsche Bank

Keresetében Hewlett azt állítja, hogy a HP menedzsmentje a cégvagyon felhasználásával "megkörnyékezte és kényszerítette " az egyik részvényest, nevezetesen a Deutsche Bankot, hogy az változtassa meg álláspontját és támogassa a felvásárlást. Az akció a voksolás reggelén ért célt végül - áll a keresetben. "A cégvagyon törvénytelen felhasználása a fúziót támogató szavazatok kikényszerítésére több mint elegendő voksot biztosított a szavazás végeredményének megváltoztatásához" - fogalmaz Hewlett a dokumentumban az AP hírügynökség tudomása szerint.

Hitelfelvétel az utolsó napokban

Hewlett - sajtó egy részével együtt - úgy tudja, hogy egy százaléknál is kisebb volt az "igen" előnye, amely nagyjából megegyezik a Deutsche Bank 17 millió részvényének arányával. A német pénzintézet nem kommentálta az ügyet, a HP alaptalannak nevezte a vádakat. A cég egyébként néhány nappal a szavazás előtt állapodott meg a Deutsche Bankkal és néhány más pénzintézettel egy 4 milliárd dolláros hitelfelvételről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?