Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Franciaországot is figyelmeztették a magas hiány miatt

2003.01.22. 09:34
Kedden "korai figyelmeztetésben" részesült Franciaország, míg Németország hivatalos felszólítást kapott, hogy négy éven belül csökkentse az előírt szintre költségvetési hiányát, amely tavaly elérte a 3,7 százalékot.
Bár idei 2,6 százalékosra tervezett költségvetési hiányával Franciaország tavalyi előrejelzésénél - 2,8 százalék - jobb eredményre számít, az EU pénzügyminisztereinek keddi találkozóján mégsem úszta meg elmarasztalás nélkül. Hosszú tárgyalást követően az euróövezet pénzügyi vezetői úgy döntöttek, hogy a stabilitási és növekedési paktum által megszabott maximális költségvetési hiányküszöb vészes megközelítése miatt Párizst is óvatosságra intik.

Megelőzni a szélsőségeket

Bár a szavazáskor Francis Mer francia pénzügyminiszter tartózkodott, a testület mégis úgy döntött, Franciaország esetében a szélsőséges költségvetési hiány megelőzése érdekében szükség van úgynevezett korai figyelmeztetésre. Ezzel szemben Francis Mer úgy vélekedett, hogy Franciaország eddig igenis eleget tett a paktum előírásainak, s hangsúlyozottan kifejtette, hogy országa továbbra is a paktum elkötelezett támogatója marad, amennyiben az nem ássa alá a gazdasági növekedést.

Folyamatos kiigazítások

A miniszterek szerint Párizsnak minden alkalmas intézkedést meg kell tennie annak érdekében, hogy 2003-ban az általános költségvetési hiány ne törje át a stabilitási paktum által megjelölt 3 százalékos felső határt. Folyamatos kiigazításokra van szükség, amelyek évente 0,5 százalékponttal csökkentenék a hiányt, oly módon, hogy az 2006-ra "kényelmes" szintre csökkenjen vagy éppen többletté alakuljon át.