Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Eljárás a stabilitási paktumot megszegők ellen

2004.05.07. 15:02
Eljárás indulhat azon uniós országok ellen, melyeknek tavalyi államháztartási hiánya meghaladta a GDP három százalékát - az Európai Bizottság június végi ülésén dönt erről. Magyarország is érintett.
Az Európai Bizottság várhatóan június 23-i ülésén tesz javaslatot a túl nagy államháztartási hiány miatti eljárás megindítására több új tagállam ellen - közölték pénteken uniós illetékesek. Az intézkedés azokat a tagállamokat - köztük Magyarországot - érinti, amelyek tavalyi államháztartási hiánya meghaladta hazai össztermékük három százalékát. Az euróövezet pénzügyi egyensúlyának őrzésére hivatott stabilitási és növekedési paktum ebben az értékben határozza meg a deficit megengedhető felső határát.

Eltérő eljárás

Az új tagállamokat azonban az eljárás megindítása ellenére - és a paktum rendes körülmények között alkalmazott szabályaitól eltérően - nem fogják arra kötelezni, hogy már a túlzott hiány utáni első évben a GDP három százaléka alá csökkentsék a deficitet - közölte Joaquin Almunia gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős biztos szóvivője.

Esetükben az eljárás két alapvető ok miatt is eltér attól, amelyet a valutaunióban részt vevő országok esetében alkalmaznának. Egyrészt ezek az országok még nem tagjai a valutauniónak, másrészt államháztartási helyzetük értékelésekor a brüsszeli bizottság "sajátos körülményként" fogja értékelni uniós csatlakozásukat, illetve annak gazdasági-pénzügyi következményeit - tette hozzá a szóvivő.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az érintett országok több időt kapnak államháztartási hiányuknak a GDP 3 százaléka alá csökkentésére, de hogy pontosan mennyit, azt a bizottság javaslata alapján a pénzügyminiszterek tanácsa esetről esetre fogja eldönteni. Ehhez az egyes kormányok által egyébként is követett - az előcsatlakozási gazdasági programokban, illetve a most benyújtandó konvergenciaprogramokban - jelzett menetrendet veszik majd alapul.

Határidő

A bizottság az eljárások június végére várható megindításakor így is tesz majd javaslatot időpontokhoz kötött deficitcsökkentési menetrendekre, de csak ezeknek a körülményeknek a figyelembe vételével - közölte a szóvivő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az új tagállamok esetében használt "sajátos körülmény" kifejezés nem ugyanaz, mint a paktum szóhasználata szerinti "kivételes körülmény". Ez utóbbit azokra az esetekre alkalmazzák, amikor valamelyik tagállam költségvetési hiánya befolyási körén kívül eső, váratlan és rendkívüli helyzet vagy tényezők miatt emelkedik a paktumban engedélyezett tűréshatár fölé. Az eljárásrend szerint ez számításba vehető az érintett országnak szóló deficitcsökkentési javaslatok megtételekor.

Az újak esetében maga az EU-csatlakozás ténye számít "sajátos körülménynek", mert olyan gazdaságszerkezeti és pénzügypolitikai változásokkal jár, amelyeknek a tagság miatt mindenképpen be kell következniük. Erre való tekintettel indokolt, hogy az új tagállamok államháztartási helyzetük rendezésében is megfelelő mozgásteret kapjanak - mondta a szóvivő.

A brüsszeli bizottság jövő heti ülésén esedékes hat új tagállam - köztük Magyarország - államháztartási helyzetéről szóló jelentések elfogadása. Ezek azonban egyelőre csak helyzetleírő jellegűek lesznek, ajánlásokat még nem fognak tartalmazni.