Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A londoni piac nem bízik a magyar kormányokban

2005.04.11. 13:51
A londoni piac bizalma a magyar kormányokban az előző ciklusban rendült meg - nyilatkozta a Bank of Amerika elnöke. A jegybanknak a megítélése kedvezőbb, de kiszámíthatóságát rontja, hogy időnként kettős célt követ.
A londoni piac nem bízik a magyar kormányokban - mondta a Budapest Business Journalnek adott interjújában Dwyfor Evans, a Bank of America alelnöke. A Közép- és Kelet-Európa specialistaként ismert szakember szerint magyar kormánnyal szembeni ellenérzés az előző kormányzati ciklusban alakult ki, és nem várható javulás, hiszen a költségvetési hiányra tett célkitűzés egyelőre tarthatatlannak látszik, még akkor is ha a kabinet erről nem vesz tudomást.

A szakértő ugyanakkor úgy véli, a 2006-os választási évben a kormány nem kezd olyan költekezésbe, mint elődje a 2002-es népszavazás előtt. A költekezési hajlam mellett további problémát jelent, hogy a régió országai közül Magyarországon folyik be a legkevesebb adó a költségvetésbe, ráadásul az adórendszer és költségvetés reformja lassabban halad, mint a térség más országaiban. A jelek szerint a magyar kormányok politikai tőkéje vagy parlamenti többsége nem elég nagy ahhoz, hogy megvalósítsák a komolyabb változásokkal járó döntéseket - tette hozzá Dwyfor Evans, aki szeirnt ezzel magyarázható, hogy a takarékossági intézkedések bevezetése sokkal inkább a parlamenti ciklusoktól függ, mint attól, hogy a forint árfolyama milyen döntéseket indokolna.

A szakember egyúttal közölte, hogy a kormánynál kedvezőbb a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megítélése, bár a jegybank kiszámíthatóságát rontja, hogy időnként kettős célt követ: hol a forint árfolyamára, hol az inflációra koncentrál. Mindazonáltal a 2003-as bizalmi válság óta idei lehet az első év, amikor az MNB inflációs célja teljesülhet, de ez is csak a legutóbbi inflációs adat megjelenése után vált biztossá. Evans az év végére az alapkamat 7, a reálkamatláb pedig 3 százalékra süllyed. A jövő azonban továbbra is kérdéses, az idén ugyanis az infláció csökkenését a kedvező bázishatás és az uniós csatlakozás miatti kialakult kiskereskedelmi árverseny segítette, ám a 2006-os cél esetében kockázatot jelent az olajársokk és a választásokat megelőző reálbér-emelkedés.