Olga, Liliána
20 °C
35 °C

A hitelminősítők is felelősek a pénzpiaci válságért

2008.07.10. 06:40
A hitelminősítő intézetek nehezen tudtak megbirkózni az egyre nagyobb mennyiségben piacra kerülő új hiteltermékek értékelésével és nem tudták elkerülni, hogy az értékpapírokra adott minősítéseiket befolyásolja az azokat kibocsátó bankokkal ápolt üzleti kapcsolatuk - állapítja meg az USA értékpapír-piaci és tőzsdefelügyeletének (SEC) jelentése.

Az ágazat legnagyobb cégei, a Moody's, a McGraw-Hill, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings több száz ezer oldalnyi feljegyzését, a munkatársak számtalan e-mailjét feldolgozó, tíz hónappal ezelőtt kezdődött vizsgálatból kiderül, hogy voltak olyan esetek, amikor a hitelminősítők munkatársai szolgáltatásokat ajánló üzletkötőként, az elvégzendő munkák áráról tárgyaló partnerként és elemzőként is kapcsolatba kerültek egy-egy ügyféllel.

A hitelpiaci válságot megelőzően rendkívül bonyolult, különböző követelésekkel, köztük kérdéses fizetőképességű ügyfelek által felvett jelzáloghitelekkel fedezett tőkeáttételes hiteltermékek (CDO) kerültek piacra. A SEC szakértői találtak olyan e-mailt, amelyben az egyik intézet munkatársa azt írta, hogy hagyományos modelljeikkel ezek kockázatának felét sem tudták felmérni, de mivel jól fizető ügyfeleik is kibocsátottak CDO-kat, minősítették azokat. Egy másik e-mail írója abban bízott, hogy elég gazdagok és már nyugdíjasok lesznek akkor, amikor kiderül, mit is érnek valójában az ilyen típusú követelések.

A SEC jelentése szerint az elemzők, amikor értékeltek egy-egy hitelkibocsátót, tisztában voltak azzal, hogy minősítésük része lehet a munkaadójuk és az adott bank vagy más pénzügyi szervezet közötti üzleti alkufolyamatnak. A felügyelet már a múlt hónapban megfogalmazta a hitelminősítők tevékenységének új szabályaira vonatkozó javaslatait. Ezek lényege, hogy szét kell választani a pénzügyi szolgáltatásokat és a minősítési tevékenységet.