Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Jogerősen elítélték Hodorkovszkijt

2005.09.22. 23:18
Az orosz fővárosi bíróság felülvizsgálati tanácsa egy nap alatt átvizsgálta az ítéletet, amelyet a Mescsanye kerületi bíróság 11 hónapi tárgyalás végén hozott meg májusban Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég volt vezére ellen. A fellebbviteli bírák kisebb módosításokkal jogerőre emelték az ítéletet, nyolc évet róva az exmágnásra, így Hodorkovszkijt haladéktalanul útnak indítják egy börtöntelepre üzlettársával együtt.

Az orosz fővárosi bíróság felülvizsgálati tanácsa csütörtök este jogerőre emelte Mihail Hodorkovszkij elítélését, megfosztva a Kremllel szembekerült exmágnást attól a lehetőségtől, hogy jelöltethesse magát parlamenti képviselőnek egy moszkvai pótválasztáson. A Jukosz olajcég volt vezérét haladéktalanul útnak indítják egy börtöntelepre üzlettársával, Platon Lebegyevvel együtt, miután a felülvizsgálati bírák lényegében helybenhagyták az első fokú ítéletet, mindössze egy évvel mérsékelték a nagystílű csalásért és adóelkerülésért rájuk rótt kilenc évet.

Egy nap alatt végeztek


Tekintse meg képeinket!

A fellebbviteli bírák egy nap alatt átvizsgálták az ítéletet, amelyet a Mescsanye kerületi bíróság 11 hónapi tárgyalás végén hozott meg májusban, s amelynek felolvasása két hétig húzódott. Igaz, érvénytelenítettek néhány apró vádepizódot: döntőbírósági verdiktek figyelmen kívül hagyásán túl azt a vádat is, hogy a két egykori főrészvényes Jukosz-eszközöket sikkasztott volna el, átjátszva azokat a Moszt csoportnak, amelyet akkor az Oroszországból 2000-ben elűzött Vlagyimir Guszinszkij ellenőrzött.

Mindamellett Dmitrij Sohin ügyész elégedetten nyugtázhatta, hogy a bírák jogszerűnek, megalapozottnak és igazságosnak találták Hodorkovszkij és Lebegyev elítélését, és nem törölték elévülés miatt azt a fontos vádepizódot sem, amely szerint fondorlatosan eltulajdonították egy agrárvegyipari kutatóintézet 44 százalékos pakettjét.

A védelem bejelentette, hogy megint fellebbez: a moszkvai városi bíróság elnökségéhez, majd a legfelsőbb bírósághoz. Hodorkovszkij második számú védője, Jurij Smidt az igazságszolgáltatás megcsúfolásának nevezte a fellebbezési tárgyalást, az egyéves kozmetikázó enyhítést pedig merő propagandának.

Hodorkovszkij fővédője, Genrih Padva, aki a kerületi bíróság elfogult, alkotmánysértő ítéletének teljes érvénytelenítését kérte mintegy száz oldalas fellebbezési keresetében, kifejtette: Hodorkovszkij tevékenységében nem volt bűntett tényállása, bűnrészességét nem állapították meg, és a vád sok részéből eleve hiányzott a bűncselekmény eleme.

Az exmágnás szerint kirakatper volt


Klikk a képre!

Maga Hodorkovszkij ismét hangsúlyozta ártatlanságát, rámutatva, hogy kirakatpert rendeztek ellene. "Hivatalnokok maroknyi csoportja mondott ki engem bűnösnek, a Mescsanye kerületi bíróság csupán közvetítette a döntésüket" - mondta a Kremllel szembekerült exmágnás, hozzátéve, a per megrendelői és szervezői a politikai ellenzék finanszírozásának korlátozására törekedtek és a Jukosz egy darabját akarták jutalmul.

Egyesek a hatalom csúcsán nyomást fejtettek ki a bírákra, hogy az ítélet mielőbb jogerőre emelkedjen, és Hodorkovszkij ne lehessen jelölt a pótválasztáson, feltételezte Smidt. "Addig fognak börtönben tartani, amíg az ellenzéktől való félelmet le nem győzi a lelkiismeret" - mondta Hodorkovszkij még csütörtök reggel, amikor a bírák elindultak tűzön-vizen át az esti ítélethirdetésig.

Ennek érdekében elutasították mind Hodorkovszkij kérését felkészülési többletidőre, mind a védelem indítványát a tárgyalás beszüntetésére és új időpont kitűzésére, majd megtagadták a lecserélésükre benyújtott kérelmet is. Sőt, még egy telefonos bombafenyegetés hírére sem szakították félbe az ülésezést.