Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hodorkovszkij tíz évet is kaphat

2003.11.13. 12:26
A Jukosz olajvállalat volt elnökét tíz év szabadságvesztésre ítélhetik az ellene felhozott vádpontok alapján - közölte Vlagyimir Kolesznyikov főügyészhelyettes, akit az Izvesztyija orosz napilap csütörtökön idézett. Soros György ismét kiállt Hodorkovszkij mellett, szerinte a történtek után Oroszország nem lehetne tagja a G8-nak.
Az üzletember legalább az év végéig vizsgálati fogságban marad; a moszkvai városi bíróság kedden elutasította ügyvédeinek kérését, hogy Hodorkovszkijt helyezzék szabadlábra óvadék vagy kezességvállalás ellenében. Kolesznyikov az MTI tudósítása szerint szerdán közölte: Hodorkovszkijt akár két évig is vizsgálati fogságban tarthatják. Kedvező esetben két hónapon belül tudja kivizsgálni az ügyet a főügyészség. A főgyészhelyettes az Izvesztyija szerint megjegyezte: Hodorkovszkijt tíz év börtönre ítélhetik, "többet, sajnos nem adhatunk", s hozzáfűzte: "Azok, akik még nem ülnek, el kell, hogy gondolkodjanak".

A Nyezaviszimaja Gazeta értékelése szerint a fogdába zárt üzletember ügye napról napra nagyobb szerepet játszik az orosz belpolitikában. Erről tanúskodnak a héten elkezdődött televíziós választási műsorok is, amelyekben a meghívott jelöltek között első számú téma Hodorkovszkij letartóztatása. Az újság úgy ítéli meg: a Kreml már megbánta, hogy a volt Jukosz-elnökből mártírt csináltak; Hodorkovszkij már nemcsak a parlamenti, hanem a jövő tavaszi elnökválasztás "napirendjére" is felkerült.

Soros szerint nagy hiba volt

Mihail Hodorkovszkij orosz üzletember őrizetbe vétele kedvezőtlen Oroszország politikai és gazdasági fejlődésére - vélekedett Soros György. A magyar származású amerikai üzletember az orosz kormányt bírálva kijelentette: a döntés nagyon nagy hiba volt. A világ egyik leggazdagabb embereként számon tartott Soros szerint a demokráciáért folyó küzdelmet mostantól Oroszországban kell folytatni, különösen a jogbiztonság területén. Kijelentette: kívülről semmit sem lehet tenni az Oroszországon belüli változásért, de figyelmeztetni lehet. Különösen vonatkozik ez George Bush elnökre, aki közeli viszonyban áll Putyinnal és szimpatizál vele. Soros szerint Bushnak lazítania kell ezen a kapcsolaton, és értésére kell adni az orosz elnöknek, hogy rossz irányba viszi országát.

Soros úgy véli, ilyen körülmények között megkérdőjelezhető Oroszország tagsága a G8-ak (a hét vezető gazdasági demokratikus állama és Oroszország) csoportjában. Ehhez a csoporthoz tartozni ugyanis olyan kiváltságot jelent, amit a demokrácia elveinek megtartásával lehet kivívni. Soros szerint Hodorkovszkij mintavállalattá alakította a Jukoszt, amelynek ügyletei átláthatóvá váltak. A múlt héten azonban ő lemondott Oroszország legnagyobb olajtermelő vállalatának vezető tisztségéről. Ez a fejlemény súlyosan visszahat majd Oroszország gazdasági fejlődésére, s elijeszti a hazai és a külföldi tőkét.

Egyelőre nem tárgyalnak

Eközben Simon Kukes, a Jukosz új vezérigazgatója megerősítette, hogy Hodorkovszkij tárgyalásokat folytatott az amerikai ExxonMobillal orosz cég 25 százalékának eladásáról, közölte a BBC. Kukes ugyanakkor azt is bejelentette, hogy egyelőre nem akarnak stratégiai szövetségre lépni egyetlen amerikai vállalattal sem. "Ha azonban a részvényárfolyam visszatér a korábbi szintre, szívesen tárgyalunk a befektetőkkel. A megbeszélések fél éven belül újrakezdődhetnek" - tette hozzá.