Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Zürich a menedzserek álma

2003.03.03. 10:20
Tavalyhoz képest kissé romlott Budapesten a vállalati kiküldöttek számára elérhető életminőség, de a magyar főváros még mindig a 75-dik a Mercer Human Resource Consulting 215 várost elemző rangsorában. A lista élén jelentős számban szerepelnek nyugat-európai városok.
A Mercer jelentése az üzleti utazások és tartós kiküldetések vonzereje szempontjából vizsgálja az elérhető életminőséget. A társadalmi környezettől a gyógyellátáson, iskolarendszeren, közlekedésen, vendéglátáson, lakásviszonyokon keresztül a természeti környezetig tartó skálán Zürich vezeti az élbolyt, amelyben (néhány ausztrál és kanadai várossal együtt) ott van Bécs, Genf, Koppenhága, Bern, München, Brüsszel és Düsseldorf.

Régiónkban Prága áll az élen

Stockholm, Oslo és Helsinki részint a hosszú téli éjszakák által kiváltott kedélyzavarok miatt vesztett pontszámából. A közép-európai térségből 73-dik helyezésével Prága az első, utána kettővel következik Budapest. A magyar főváros két hellyel szorult hátrébb tavalyhoz képest, gyakorlatilag helyet cserélt Prágával.

Az elérhető életminőség szerinti sorrendben Ljubljana a 83. helyen áll, Varsó a 87., Pozsony a 106., Bukarest a 116., Zágráb a 124. A balti fővárosok a közép-európai rangsornak inkább az elején találhatók, Moszkva viszont a 159., még hátrább van Tirana, Szarajevó és Belgrád (az adott sorrend szerint a 175., 179., 180. helyen).

A sereghajtók ebben a rangsorban a Szaharától délre eső afrikai államok közül kerülnek ki. Az amerikai nagyvárosok átlagosan a skála felső harmadának alján szóródnak, jó részük a közép-európai helyezettek társaságában.

Bukarest biztonságosabb, mint Budapest

Alaposan változik a sorrend az elérhető személyes biztonság és a közrend tekintetében. A lista élén (a japánok mellett) itt is nagy arányban szerepelnek nyugat-európai városok, a közép-európai térségből azonban a legjobb helyezést Pozsony és Ljubljana érte el (a két város a sorban 57. és 59. lett). A 80-83. helyen található Prága, Vilnius, Tallinn és Bukarest. Budapest a 94. helyen áll, Athén és Riga között, Varsó a 106.

Meglepő, hogy a szigorú iszlám erkölcsök ellenére Dzsidda csak a 125. helyen áll, Teherán pedig a 150. A volt keleti blokk fővárosai közül Belgrád a 158. a közbiztonsági listán, Moszkva pedig a 184. Tel-Aviv és Jeruzsálem nyilvánvalóan az ismétlődő terrorakciók miatt szorult a 205. és a 210. helyre. A személyes biztonság szerinti rangsort szintén a fekete-afrikai államok zárják.

A skála New Yorkon alapul. Az amerikai nagyvárost mindkét listában 100 ponttal vették alapul, így lett az élet minősége tekintetében a 45., a személyes biztonságot illetően pedig megosztva a 69.