Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Kelendő a holdbirtok Romániában

2002.10.21. 13:45
Az érdeklődésre tekintettel a naprendszerünk bolygóin és holdjain telkeket kínáló amerikai LunarEmbassy két éve irodát is nyitott Romániában. A Romániai Holdügynökség eddig közel száz holdtelket értékesített, két román vevő pedig a Marson vett birtokot magának.
A földön kívüli telkek árusításának ötlete az Egyesült Államokban született. Az ENSZ 1967-ben határozatot hozott ugyan arról, hogy egyetlen ország kormánya sem jelenthet be tulajdonjogot az égitestekre, ám a világszervezet a magánszemélyekről megfeledkezett. Így Dennis M. Hope 1980-ban annak rendje és módja szerint értesítette az Egyesült Államok és Szovjetunió kormányát, hogy saját tulajdonának tekinti a Holdat és a naprendszer többi bolygóját, természetesen azok holdjaival együtt.

Másfél millió égi birtokos

Az élelmes amerikait csak addig kezelték holdkórosként, amíg hozzá nem kezdett frissen szerzett birtokai kiárusításához. Az ENSZ 1984-ben újabb határozattal igyekezett pótolni mulasztását, ám a magánszemélyek égi ingatlanüzleteit tiltó döntéshez a világszervezet 186 tagállama közül csak hat csatlakozott, így a LunarEmbassy tevékenysége zavartalanul folytatódhatott.

Az üzlet virágzik, eddig már közel másfél millió ember vett magának égi birtokot a Földön. A nagy érdeklődés miatt mára egy acre - 0,41 hektár - nagyságban korlátozták a megvásárolható telek területét. Az ár viszont egyáltalán nem csillagászati: csupán 29 dollár.

A román irodavezető

Az üzletben rejlő lehetőségeket Adi Dragan fedezte fel Romániában, miután már szinte mindennel próbálkozott: dolgozott pékségben, volt ingatlanügynök és egy nagyvállalat romániai reklámigazgatója. Az 1992-ben rendezett elnökválasztáson az egyik jelölt kampánystábját erősítette.

A LunarEmbassy ajánlatával az interneten találkozott 1999-ben és hamarosan sikerült meggyőznie az amerikai tulajdonost, hogy érdemes irodát nyitni Romániában. Itt még kedvezőbbek a vásárlási lehetőségek: hetven hektárnyi területet lehet venni potom 49 dollárért.

A politikusokat kívánja megcélozni

A román vásárlók többsége egyelőre nem magának, hanem inkább rokonainak, ismerőseinek vesz születésnapi meglepetésként, vagy nászajándékként telket a Holdon. A megajándékozottak között van két moldvai nagyváros, Iasi és Bákó teljhatalmú polgármestere is: nekik születésnapjukra kedveskedtek híveik holdbirtokkal.

A honfitársait alaposan ismerő Adi Dragan már látja is az üzlet felfuttatásának új távlatát, azt tervezi, hogy hamarosan új, kimondottan politikusoknak szóló ajánlattal jelentkezik.