Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kelendő a holdbirtok Romániában

2002.10.21. 13:45
Az érdeklődésre tekintettel a naprendszerünk bolygóin és holdjain telkeket kínáló amerikai LunarEmbassy két éve irodát is nyitott Romániában. A Romániai Holdügynökség eddig közel száz holdtelket értékesített, két román vevő pedig a Marson vett birtokot magának.
A földön kívüli telkek árusításának ötlete az Egyesült Államokban született. Az ENSZ 1967-ben határozatot hozott ugyan arról, hogy egyetlen ország kormánya sem jelenthet be tulajdonjogot az égitestekre, ám a világszervezet a magánszemélyekről megfeledkezett. Így Dennis M. Hope 1980-ban annak rendje és módja szerint értesítette az Egyesült Államok és Szovjetunió kormányát, hogy saját tulajdonának tekinti a Holdat és a naprendszer többi bolygóját, természetesen azok holdjaival együtt.

Másfél millió égi birtokos

Az élelmes amerikait csak addig kezelték holdkórosként, amíg hozzá nem kezdett frissen szerzett birtokai kiárusításához. Az ENSZ 1984-ben újabb határozattal igyekezett pótolni mulasztását, ám a magánszemélyek égi ingatlanüzleteit tiltó döntéshez a világszervezet 186 tagállama közül csak hat csatlakozott, így a LunarEmbassy tevékenysége zavartalanul folytatódhatott.

Az üzlet virágzik, eddig már közel másfél millió ember vett magának égi birtokot a Földön. A nagy érdeklődés miatt mára egy acre - 0,41 hektár - nagyságban korlátozták a megvásárolható telek területét. Az ár viszont egyáltalán nem csillagászati: csupán 29 dollár.

A román irodavezető

Az üzletben rejlő lehetőségeket Adi Dragan fedezte fel Romániában, miután már szinte mindennel próbálkozott: dolgozott pékségben, volt ingatlanügynök és egy nagyvállalat romániai reklámigazgatója. Az 1992-ben rendezett elnökválasztáson az egyik jelölt kampánystábját erősítette.

A LunarEmbassy ajánlatával az interneten találkozott 1999-ben és hamarosan sikerült meggyőznie az amerikai tulajdonost, hogy érdemes irodát nyitni Romániában. Itt még kedvezőbbek a vásárlási lehetőségek: hetven hektárnyi területet lehet venni potom 49 dollárért.

A politikusokat kívánja megcélozni

A román vásárlók többsége egyelőre nem magának, hanem inkább rokonainak, ismerőseinek vesz születésnapi meglepetésként, vagy nászajándékként telket a Holdon. A megajándékozottak között van két moldvai nagyváros, Iasi és Bákó teljhatalmú polgármestere is: nekik születésnapjukra kedveskedtek híveik holdbirtokkal.

A honfitársait alaposan ismerő Adi Dragan már látja is az üzlet felfuttatásának új távlatát, azt tervezi, hogy hamarosan új, kimondottan politikusoknak szóló ajánlattal jelentkezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?