Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Saját készítésű euróval fizetett egy holland művész

2002.08.29. 11:03
A különleges fémpénz előállítója, Rutger Paets szerint igen egyszerű ilyen euróérméket előállítani: csupán az egyik ország euróérméjéből ki kell ütni a belsejét, és azt egy másik ország eurósának külső részével kell összeilleszteni.
A holland művész azt használta ki, hogy a bankjegyektől eltérően a közös európai valuta érméi az egységes oldal mellett rendelkeznek egy nemzeti oldallal is.

Így védi a nemzeti identitást

Paets körülbelül 25 ilyen "vegyes nemzetiségű" fémpénzt gyártott az eurózóna nyolc országának érméiből, s az így létrehozott új érméket művészi alkotásoknak nevezi. Az alkotó elmondása szerint műveivel a nemzeti identitás ügyét képviselve kíván tiltakozni a közös európai valuta bevezetése ellen.

Ez nem hibás érme

A holland pénzverde szerint az érmék megrongálása bűncselekmény. A pénzverde szóvivője elmondta: a forgalomba kerülő hibás érmék - a gyűjtők számára igen nagy értéket képviselve - hivatalos fizetőeszközök maradnak, azonban a különböző országok érméinek "ötvözése" nem tartozik ebbe a kategóriába. Leonie van der Spek úgy látja: Paets valószínűleg nem kap komoly büntetést, mivel nem nagy mennyiségben készítette érméit. A szóvivő azonban reméli, hogy ez nem bátorít majd többeket hasonló fabrikálásokra.

Véletlenül fizetett vele

Paets elismeri, hogy törvénybe ütköző dolgot művelt, de úgy érzi, a bűncselekmény kis súlyát a művészi szabadság magasabb eszmei szempontjai bőven ellensúlyozzák. Az érmekészítő emellett azzal védekezik, hogy véletlenül kerültek forgalomba a fémpénzei: valószínűleg egy bárban figyelmetlenül azzal fizette ki sörét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!