Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A holland kormány a magas euróárakat vizsgálja

2002.08.30. 11:23
Az euró bevezetése okozta áremelésekkel kapcsolatban vizsgálatot indít a holland kormány. A hollandok több mint 90 százaléka szerint a pénzcsere megnövelte az árakat.
A hágai pénzügyminisztérium által megbízott testületnek már szeptemberben be is kell fejeznie munkáját. A felmérés az éttermekben, szállodákban és a vendéglátóipar egyéb területein veszi górcső alá az áremelkedés mértékét, s választ kell adnia a holland fogyasztók szövetségének kellemetlen kérdéseire is. A testület ugyanis a korrigált inflációs adatokra hivatkozva az árak befagyasztását követeli a pénzügyminisztertől.

Holland extra-infláció: 3,8 százalék

Az Eurobarometer felmérése szerint az eurózóna polgárainak 83 százaléka véli úgy, hogy az euró bevezetése az árak felkerekítésével járt együtt. Hollandiában ez az arány magasabb, 91 százalékos. Ez jórészt annak köszönhető, hogy itt az eurózóna átlagánál magasabb az infláció mértéke. Míg a valutaunióban az Eurostat előzetes becslése szerint júliusban 1,9 százalék volt a 12 havi infláció, addig Hollandiában 3,8 százalékos az éves árdrágulás mértéke.

A kereskedők bevallották az árdrágítást

Mint ismert, az ország központi bankja nemrég jelentette be, hogy az euró bevezetésének inflációra mért hatása duplája a korábban számítottnak, vagyis az új valuta a korábban közölt 0,3 százalék helyett 0,6 százalékkal növelte az árakat.

A hollandok kedélyét nemcsak ez a bejelentés borzolta, hanem az is, hogy a korrigált adatokra reagálva a kiskereskedők és a vendéglátóipar képviselői beismerték: az euróátállás költségeit felkerekített áraik révén a fogyasztókkal fizetették meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!