Mátyás
-6 °C
1 °C

Aratnak a Honda új modelljei

2001.10.30. 12:04
Az autóipar sanyarú helyzetében meglepő, hogy a japán Honda harmadik negyedévi profitja 45 százalékkal megugrott, bevételei pedig 16 százalékkal voltak magasabbak a tavalyaiknál. A siker oka, hogy a vásárlók buknak az új modellekre, a jen pedig kellemesen gyengélkedett.
Több mint egymilliárd dollárral kasszírozott több pénzt a Honda, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Mire fel az a remek eredmény, miközben ugyanebben a periódusban - július és szeptember között - a General Motors 253, míg a Ford 476 brit fontnyi veszteséget szedett össze, csökkenő bevételek mellett?

Honda Jazz
Aratnak az egyterűek

A Honda szerint egyrészt új modelljeinek japán és amerikai sikere, másrészt a jen gyengélkedése hozta a nyereséget. A listavezető modellek a japánban Fit, Európában Jazz néven futó kis egyterű, a Stream szintén ebből a kategóriából, illetve az Észak-Amerikában forgalmazott Civic és Acura MDX.

Segített az árfolyam is

A gyenge jen is kedvezett az exportnak. A Honda is bevallja, hogy ha a japán valuta dollárhoz viszonyított árfolyama a tavalyihoz képest nem változott volna, akkor a bevétel csak 7 százalékkal nőtt volna. Ami azonban önmagában is remek eredménynek számít.