Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Európaszerte sokba kerül a hőség

2003.06.30. 09:11
Rómában kétszáz éve nem volt olyan meleg, mint a most véget érő hónapban. Olaszországban már több áramszünetet rendeltek el, a légkondicionálók használata miatt megugrott áramfogyasztás ugyanis a villamosenergia-rendszer összeomlásával fenyegetett. A hőség miatt drágábban és kevesebb áram állítható elő.
Az olasz áramszolgáltatók rendkívüli áramkorlátozást vezettek be, miután a hosszú ideje tartó kánikulában a légkondicionálók használata miatt megugrott az áramfogyasztás. A gondokat súlyosbította, hogy a hasonló helyzetben lévő Franciaország megtagadta nyolcszáz megawatt áram exportját.

A liften is spórolni kell

A legnagyobb szolgáltató, az Enel S.p.A., valamint a római ACEA, a milánói AEM és az AEM Torino múlt csütörtök reggel egy-másfél órás áramszünetet tartott. Ezt később rotációs rendszerben folytatták, hogy megelőzzék a villamosenergia-rendszer összeomlását.

Elsősorban az ipari nagyfogyasztókat kapcsolták le, a kórházak, laktanyák és egyéb közintézmények zavartalanul működhettek, de arra kérték a lakosságot, igyekezzenek minél kevesebbet használni háztartási gépeiket és a lifteket.

Négymilliárd eurós veszteség az agráriumban

A június még olasz mércével is rendkívül forrónak számított. Rómában a havi átlag 34,8 Celsius-fok volt, amire 1782 óta nem volt példa. Olaszország legnagyobb folyója, a Pó emberemlékezet óta nem volt ilyen sekély.

Az aszály a szakértők szerint idén tíz százalékkal csökkentheti a mezőgazdasági termelés értékét. Ez megközelítőleg négymilliárd eurós kiesést jelent majd.

A szárazság miatt drágul az áram

A szárazság miatt a folyók vízszintje a normális töredékére apadt, ami Európa-szerte jelentősen csökkentette a vízi és a nukleáris erőművek teljesítményét. Franciaországban az áramtermelés mintegy nyolcvan százalékát adják az atomerőművek.

Eddig Olaszországban volt a legdrágább az áram Európában, de most felzárkózóban van Franciaország is, ahol egy megawatt/óra tőzsdei ára csúcsidőben már ötszáz euró, megdöntve az eddigi rekordokat. Ebben szerepet játszott a hőhullám mellett az energetikai dolgozók sztrájkja is.

Az Electricité de France, amely általában áramot szállít Olaszországnak és Németországnak, most vevőként jelent meg a német árampiacon. Ezzel hatvan százalékos áremelkedést idézve elő.