Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A HP szerint megszavazták a Compaq felvásárlását

2002.03.20. 11:14
Carly Fiorina, a Hewlett-Packard elnöke bejelentette, hogy a keddi szavazáson a cég részvényesei a Compaq felvásárlása mellett döntöttek. Walter Hewlett, az egyesülés fő ellenzője azonban közölte, hogy az eredményről még semmi biztosat nem tudni, ő továbbra is az elutasításban bízik.
A HP tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 25 milliárd dollárért fel akarja vásárolni egyik legnagyobb vetélytársát, a Compaqot; a tulajdonosok azóta vitatkoznak az ötleten. A HP alapítóinak leszármazottai ellenzik a fúziót, míg a cégvezetők támogatják. A Hewlett család alapítványa 18, a Packardé 10 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban.

A Compaq várhatóan igent mond

Mivel a Hewlett-Packard 1,9 milliárd részvénye kilencszázezer különböző személynél, cégnél és intézménynél van, ezért a szavazatok összeszámlálása valószínűleg hetekig tart - közölte a BBC. A Compaq részvényesei szerdán szavaznak az egyesülésről, ők várhatóan nagy többséggel támogatják majd a lépést.

Közgyűlés Cupertinóban

A HP kedden a kaliforniai Cupertinóban tartott közgyűlést, ahol körülbelül kétezer részvényes jelent meg. A gyűlésen Fiorina elmondta, hogy az egyesülés révén a HP az eddiginél gyorsabban növekedhet, és felveheti a versenyt az IBM-mel. Walter Hewlett ugyanakkor azt mondta, hogy a HP nincs válságban, nincs szüksége erre a fúzióra, ami egyébként is veszélyeztetné a cég értékes képrögzítési és -nyomtatási üzletágát.

Fellebbezni is lehet

A szavazatokat géppel majd kézzel is végigszámlálják, majd az eredmény közzététele után bármelyik fél fellebbezhet az eredmény ellen. Ebben az esetben a vitatott szavazatokat újra kell számlálni. Egyes szakértők szerint a floridai Bush-Gore vitához hasonló csatározás várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!