Lezárulhat a Hewlett-Packard-Compaq fúzió

2002.04.18. 13:20
Május elejéig lezárulhat az amerikai Hewlett-Packard (HP) számítástechnikai óriáscég és a konkurens Compaq fúziója, mindkét vállalat részvényeseinek jóváhagyásával - közölte a HP elnöke a szavazatok előzetes összeszámlálása után.
A Compaq részvényesei korábban, március 20-án szavazták meg az összeolvadást. A Hewlett-Packard a Compaq részvényeseinek a jelenlegi részvényérték alapján 22 milliárd dollárt fizet. A fúzióval az IBM után a világ második számítástechnikai vállalata jön létre, évi 82 milliárd dolláros forgalommal.

A vezetők támogatták, az örökösök nem

A Hewlett-Packard vezetősége támogatta, az örökösök az utolsó pillanatig elvetették a fúziót. Walter Hewlett, a cégalapító Bill Hewlett fia a szavazás eredményét rendkívül szorosnak mondta. Egyébként is csak előzetes eredményről van szó - tette hozzá.

Megállapodás az utolsó pillanatban?

Azt vetette a vállalatvezetés szemére, hogy elfogadhatatlan megállapodást kötött a Deutsche Bankkal, amelynek révén a hitelintézet a fúzióra szavazott. A váddal a következő hetekben foglalkozik Delaware szövetségi állam bírósága. Az eljárás lezárása előtt korai a szavazás végeredményéről beszélni - mondta Walter Hewlett.

A Deutsche Bank alapkezelője, a Deutsche Asset Management, melynek 17 millió HP-részvénye van, a szavazást megelőzően megváltoztatta álláspontját és a fúzióra voksolt. Sajtójelentések szerint a Deutsche Bank néhány nappal korábban segédkezett a HP-nek egy 4 milliárd dollár értékű hitelkeret megszerzésében.

A Hewlett-Packard árbevétele tavaly 45,2 milliárd dollár volt, tiszta nyeresége 408 millió dollár. A cég 88 ezer embert foglalkoztat. A Compaq Computernél a tavalyi 33,6 milliárd dollár árbevétel mellett 785 millió dollár nettó veszteség keletkezett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás