Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lezárulhat a Hewlett-Packard-Compaq fúzió

2002.04.18. 13:20
Május elejéig lezárulhat az amerikai Hewlett-Packard (HP) számítástechnikai óriáscég és a konkurens Compaq fúziója, mindkét vállalat részvényeseinek jóváhagyásával - közölte a HP elnöke a szavazatok előzetes összeszámlálása után.
A Compaq részvényesei korábban, március 20-án szavazták meg az összeolvadást. A Hewlett-Packard a Compaq részvényeseinek a jelenlegi részvényérték alapján 22 milliárd dollárt fizet. A fúzióval az IBM után a világ második számítástechnikai vállalata jön létre, évi 82 milliárd dolláros forgalommal.

A vezetők támogatták, az örökösök nem

A Hewlett-Packard vezetősége támogatta, az örökösök az utolsó pillanatig elvetették a fúziót. Walter Hewlett, a cégalapító Bill Hewlett fia a szavazás eredményét rendkívül szorosnak mondta. Egyébként is csak előzetes eredményről van szó - tette hozzá.

Megállapodás az utolsó pillanatban?

Azt vetette a vállalatvezetés szemére, hogy elfogadhatatlan megállapodást kötött a Deutsche Bankkal, amelynek révén a hitelintézet a fúzióra szavazott. A váddal a következő hetekben foglalkozik Delaware szövetségi állam bírósága. Az eljárás lezárása előtt korai a szavazás végeredményéről beszélni - mondta Walter Hewlett.

A Deutsche Bank alapkezelője, a Deutsche Asset Management, melynek 17 millió HP-részvénye van, a szavazást megelőzően megváltoztatta álláspontját és a fúzióra voksolt. Sajtójelentések szerint a Deutsche Bank néhány nappal korábban segédkezett a HP-nek egy 4 milliárd dollár értékű hitelkeret megszerzésében.

A Hewlett-Packard árbevétele tavaly 45,2 milliárd dollár volt, tiszta nyeresége 408 millió dollár. A cég 88 ezer embert foglalkoztat. A Compaq Computernél a tavalyi 33,6 milliárd dollár árbevétel mellett 785 millió dollár nettó veszteség keletkezett.