Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Megfúrhatja a nagy üzletet a Hewlett és a Packard család

2001.11.07. 11:05
Egyáltalán nem biztos, hogy végül valóban egyesülni fog a Hewlett-Packard és a Compaq, különösen azután, hogy sem a Hewlett, sem a Packard család nem támogatja a fúziót. Az előbbiek már be is jelentették, hogy nemmel fognak szavazni.
A HP-t egy Palo Altó-i garázsban 1938-ban 538 dollár készpénzzel megalapító két üzletember rokonai igencsak ráncolják a homlokukat, miután a piac egyértelműen negatívan reagált a tervezett egyesülésre. Az idén januárban elhunyt William Hewlett családja, illetve a nevét viselő alapítvány most azt jelentette be, hogy 5 százalékos pakettjükkel biztosan nemmel szavaznak a döntő közgyűlésen.

Walter most már másképp gondolja

Az alapító Walter nevű fia szerint a részvényesek jobban járnak, ha a cég nem kebelezi be a Compaqot, mivel abban az esetben túlzottan is beszállnának a küszködő személyi számítógép-iparágba, ugyanakkor veszélyeztetnék a nyomtatók gyártásából befolyó biztos profitot. A fiú semmiképpen sem nevezhető konzekvensnek, hiszen annak idején igennel szavazott az igazgatótanácsban, amikor felhatalmazták a vezérigazgatót a tárgyalásokra.

Komoly tábora van az ellenzőknek

A Packard család 10 százalékot birtokló alapítványa még hezitál. Egy kuratóriumi tag bejelentette, hogy tanácsadókat fogadtak a dilemma eldöntéséhez.

Kiderült, hogy a tulajdonosok közül nem csak a két família prüszköl. A mindkét cégben komoly részvénypakettekkel rendelkező Matrix Asset Advisors elnöke, David Katz például lelkendezve fogadta a Hewlettek bejelentését. "Igen nagy örömünkre szolgált a mai bejelentés" - fogalmazott Katz. "Ez szerintünk lehetőséget nyújt a HP igazgatótanácsának, hogy újra átgondolja az ügyet."

Sírt és nevetett a börze

Az egyesülés tervére annyira rosszul reagált a tőzsde, hogy a tranzakció értéke az utóbbi hetekben 25-ről 21 milliárd dollárra olvadt. A Hewlettek harcias bejelentésének napján viszont 17 százalékkal megugrott a HP árfolyama, mialatt a Compaq-é 5,5 százalékkal csökkent.