Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Lemondott a HP elnöke

2002.11.12. 08:15
Michael Capellas, a HP és a Compaq fúziójának egyik kovácsa lemondott, miután a sajtó megtudta, hogy átülni készül a könyvelési botrányba keveredett és csődbe ment WorldCom vezérigazgatói székébe.
Egy éve lett az egyesített óriáscég elnöke, miután a Hewlett-Packard 20 milliárd dollárért bekebelezte a Compaqot, majd a részvényeseket kétségbe ejtve most lemondott Michael Capellas. A hír a tőzsdei keresekedés elején több mint 10 százalékkal gyengítette a HP árfolyamát New Yorkban.

Az általa is pártolt és segített egyesüléssel a világ legnagyobb számítógépgyártója jött létre, amelynek éves forgalma 87 milliárd dollár. A cég operatív vezetője a Hewlett-Packard korábbi vezérigazgatója, Carly Fiorina lett.

Nem langyosba ül bele

A váratlan váltásról Capellas azt nyilatkozta, hogy nyugodtan távozik, mert a két vállalat "egyesülése már előrehaladott, a cég lendületben van a határozott menedzsment irányításával." Az exelnök nem erősítette meg a Wall Street Journal értesülését, miszerint a WorldCom vezérigazgatói széke várja.

Az új helyen várható problémákhoz képest egy HP-Compaq fúzió levezénylése gyermeteg feladatnak tűnik. A WorldCom ugyanis - új értelmet adva a "könyvelési csalás" kifejezésnek - az elmúlt években 9 milliárd dollárral kozmetikázta meg a könyveit, megtévesztve a befektetőket. A botrány kitörése után a nyereség helyett valójánban jókora veszteséget felhalmozó távközlési cég csődvédelmet kért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!