Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott a HP elnöke

2002.11.12. 08:15
Michael Capellas, a HP és a Compaq fúziójának egyik kovácsa lemondott, miután a sajtó megtudta, hogy átülni készül a könyvelési botrányba keveredett és csődbe ment WorldCom vezérigazgatói székébe.
Egy éve lett az egyesített óriáscég elnöke, miután a Hewlett-Packard 20 milliárd dollárért bekebelezte a Compaqot, majd a részvényeseket kétségbe ejtve most lemondott Michael Capellas. A hír a tőzsdei keresekedés elején több mint 10 százalékkal gyengítette a HP árfolyamát New Yorkban.

Az általa is pártolt és segített egyesüléssel a világ legnagyobb számítógépgyártója jött létre, amelynek éves forgalma 87 milliárd dollár. A cég operatív vezetője a Hewlett-Packard korábbi vezérigazgatója, Carly Fiorina lett.

Nem langyosba ül bele

A váratlan váltásról Capellas azt nyilatkozta, hogy nyugodtan távozik, mert a két vállalat "egyesülése már előrehaladott, a cég lendületben van a határozott menedzsment irányításával." Az exelnök nem erősítette meg a Wall Street Journal értesülését, miszerint a WorldCom vezérigazgatói széke várja.

Az új helyen várható problémákhoz képest egy HP-Compaq fúzió levezénylése gyermeteg feladatnak tűnik. A WorldCom ugyanis - új értelmet adva a "könyvelési csalás" kifejezésnek - az elmúlt években 9 milliárd dollárral kozmetikázta meg a könyveit, megtévesztve a befektetőket. A botrány kitörése után a nyereség helyett valójánban jókora veszteséget felhalmozó távközlési cég csődvédelmet kért.