Mátyás
-6 °C
1 °C

Újabb banki szerver veszett el

2008.05.09. 08:27
Felújítás alatt vittek el a HSBC hongkongi fiókjából egy szervert, rajta 159 ezer ügyfél számla- és tranzakciós adataival.

A HSBC nemzetközi bankcsoport elismerte, hogy egyik hongkongi körzeti fiókjában nyoma veszett egy szerverének, amely 159 ezer számlatulajdonos tranzakcióinak adatait tartalmazza. A közlemény szerint a szerver akkor vált köddé, amikor április 29-én felújítási munkákat végeztek a fiókban. A szerveren egyebek között számlaszámok, az ügyfelek neve, a tranzakciók összege és típusa volt rajta, de pin-kódok, felhasználói nevek és jelszavak nélkül - hangsúlyozza a közlemény.

A bank szerint a szerver többszörösen is biztonsági védelem alatt áll, ezért az adatok kiszivárgásának és visszaéléseknek kicsi a valószínűsége, emellett biztonsági másolattal rendelkezik a szóban forgó adatokról. A HSBC elnézést kért az érintett ügyfelektől a kellemetlenségért, és közölte, hogy nem nekik kell állniuk az esetleges hamis tranzakciókból fakadó pénzügyi veszteségeket.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett közel két hét ahhoz, hogy elismerjék az adatok elvesztésének tényét, a bank szóvivője azt válaszolta, hogy azonnal értesítették a rendőrséget, emellett először belső vizsgálatot tartottak, hogy pontos képük legyen a veszteségről, mielőtt bejelentik a hongkongi pénzügyi hivatalnak. A helyi rendőrség közölte, hogy lopásként kezelik az ügyet, a vizsgálat jelenleg is tart.