Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

370 ezer ügyfele adatát vesztette el a HSBC

2008.04.07. 13:46
A brit pénzügyi felügyelet vizsgálódik, hogyan veszthette el 370 ezer ügyfele adatát a HSBC. A bank szerint nem fenyegeti veszély az ügyfeleket és nagy erőkkel keresik az eltűnt lemezt.

Négy hete vesztette el az ügyfelek adatait tartalmazó merevlemezt a bank Nagy-Britanniában. A lemezt futárral küldték a bank southhamtoni részlegéből – tudósít a BBC Online.

Az ügyfelek személyes adatai voltak a lemezen: nevük, címük, születési idejük és életbiztosítási szerződésük adatai. Összesen 370 ezer ügyfél érintett az ügyben, ennek ellenére a bank szerint nem fenyegeti őket csalás veszélye. A HSBC szóvivője a Guardiannek azt mondta, hogy az adatok jelszóval védettek, de nem gondolják azt, hogy a lemez olyan kezébe került volna, akinek hátsó szándékai lennének vele. A bank minden érintett ügyféllel felveszi majd a kapcsolatot.

A banknál már vizsgálják, hogyan és mikor tűnhetett el útközben a lemez. A viszontbiztosítónál, akihez küldték az adatokat, keresik a lemezt, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtalálják. A pénzügyi felügyeletet értesítették az adatok elvesztéséről, ők vizsgálatot is indítottak az ügyben.

Nem ez az első alkalom, hogy Nagy-Britanniában ügyfelek személyes adatai tűnnek el. Emlékezhetünk, hogy tavaly a Nationwide ingatlanszövetkezet és a Norwich Union biztosítási társaság is levesztette ügyfelei adatait, a két társaság pénzbüntetést kapott az eset miatt. A legnagyobb visszhangot kiváltó eset mégis az volt, amikor tavaly ősszel a brit adóhivatal is elvesztett néhány merevlemezt, amikor Londonból Newcastle-be küldték azokat. Ezeken 25 millió brit személyes adatai volt. Az eset miatt le is mondott az adóhivatal, a HMRC elnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?