Klaudia
-3 °C
3 °C

Hetvenmillió szegény Európában

2005.09.28. 08:25
Egy felmérés szerint az Unió állampolgárainak 16 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, Magyarország az eleve alacsony fizetések és a sűrűn szőtt szociális háló miatt jól áll.

Az Európai Unió állampolgárainak 16 százaléka, azaz mintegy 72 millió ember él a szegénységi kockázatot jelentő küszöb alatt - derül ki az Eurostat legújabb, a 2003-as helyzetet tükröző, de a jelenlegi 25 tagú EU-ra vonatkozó jelentéséből.

Kevés szegény

A küszöb alattinak azok a háztartások számítanak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem éri el az országos mediánátlag 60 százalékát. Ennek alapján Magyarországon a lakosság 10 százalékát fenyegeti a szegénység, amivel hazánk Luxemburggal és Szlovéniával holtversenyben a második legjobb helyen áll; az arány csak Csehországban kisebb, mindössze nyolc százalék.

A lista másik végén a lakosság több mint 20 százaléka él a szegénységi kockázati küszöb alatt Görögországban, Írországban és Szlovákiában. Az EU-15 és az EU-25 átlaga egyaránt 16 százalék, ettől plusz-mínusz egy-két százalékra vannak olyan országok, mint Nagy-Britannia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Belgium, Ciprus és Németország.

Az összehasonlítás némileg csalóka, hiszen a régi tagállamokban a szegénységi küszöb legtöbbször jóval magasabb jövedelmet takar, mint az újakban. A jelentés kitér arra is, hogy a szociális juttatások nagyban csökkentik a szegénységi kockázatot. Magyarország esetében az említett 10 százalék a nyugdíj- és egyéb ellátások nélkül 32 százalék volna, és az országok többségében hasonló, 20 és 30 százalék közti különbség mutatkozik.

De például Franciaországban 44, Lengyelországban 49 százalék volna a küszöb alatt élők aránya a juttatások nélkül, míg a juttatásokkal csak 12, illetve 17 százalék.